Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Világítás a kertben

Villamoshálózat kialakítása

Már a kert tervezése során érdemes kidolgozni a kert villanyszerelési megoldását. Vegyük számba igényeinket, és a funkciók alapján alakítassuk ki szakemberrel a villamossági hálózatot.

Villanyszerelés Villanyszerelés

Még ha konyítunk is valamennyire a szereléshez, ne próbálkozzunk vele, első mindig a biztonság!

Azért laikusként sem árt tudni néhány dolgot.

A villanyszerelési hálózat kialakításánál mindenképpen válasszuk szét áramkörileg a külső és belső világítást. Vagyis a lakáson kívüli részeknek külön áramköröket alakítsunk ki.

Feltétlenül építsünk be áramvédő kapcsolót (fi relét) a kerti résznek is.

A földben vezetett vezetékek beázhatnak, kártevők rongálhatják meg, így gyakran meghibásodhatnak, és zárlatok helyeivé válhatnak. A káros szivárgó áramok növelik a villamos fogyasztást is. A beépített fi relé viszont időben lekapcsol, ezzel csökkentve a villamos balesetek lehetőségét.

A kerti világítás kialakításánál légvezetékes megoldásokat ma már nem alkalmazunk, a hálózat vezetékeit legtöbbször a földben vezetjük el.

Villanyszerelés Villanyszerelés

A telepítés védőköpenyes földkábellel történjen, amelynél egy acélréteg megakadályozza az esetleges mechanikai sérüléseket. Ehhez nem szükséges védőcső, közvetlenül a földben vezethető. Tartsuk be a földkábel fektetésre vonatkozó előírásokat! A kábel minősége feleljen meg a földbe fektethető kábelekkel szemben támasztott követelményeknek.

Tartsuk be a fagyhatár alatti telepítési előírást az MSZ 13207 szabvány szerint és a kábeleket 70 cm mélyre fektessük, homokágyba.

A 10 cm mélyre fektetett Mtk kábel nem megfelelő!

A földbe süllyesztett kábelek élettartama hosszú, de azért érdemes a talajszinttől 30-40 cm-re kábeljelző szalagot vagy kábeltéglát elhelyezni, hogy ha mégis szükséges, könnyebben megtaláljuk a lefektetett vezetéket.

A különböző kerti fogyasztóknak kiépített villamos hálózat és a szerelvények IP védettsége feleljen meg az előírásoknak.

A kültéri kötéseket legcélszerűbb magában a lámpatestekben elvégezni, így bővítéskor könnyen hozzájuk férhetünk.

Ne forrasztott kötést alkalmazzunk, mert azt az időjárás rongálhatja. Ha nem a lámpatestben, hanem szigetelt dobozokban készítjük a kötéseket, akkor a dobozok helyét a helyszínrajzon pontosan jelöljük be, hogy később könnyen megtalálhassuk őket.

Törmelékes talaj esetén célszerű védőcsővel összekötni a lámpákat és ebbe kell belehúzni a földkábelt.

A lámpatestek alatti kötésnél zsugorcsöves kötést kell alkalmazni melyek vízzáró képességgel rendelkeznek, hiszen ezek a kötések víz alá is kerülhetnek. Ez megdrágítja ugyan a villanyszerelés költségét, de garantáltan nem fog meghibásodni.

A kábelrendszer lefektetésekor érdemes néhány dugaljat is elhelyezni a kerti munkaasztal és az étkezőasztal környékén, valamint különböző helyeken a fűnyíró, a lombvágó vagy éppen a karácsonyi dekoráció számára. Ha szükségesnek tartjuk, a hangfalkábeleket és a tv-antennát is kivihetjük a kertbe, ezek főleg kerti összejöveteleken jöhetnek jól.

Használjunk mindenhová vízmentes, védett dugaljakat és kapcsolókat. Az antennát és a hangfalkábelt vastag falú műanyag csőbe helyezzük, mert ezek sérülékenyek, és kevésbé vízállóak. (A vízálló gyengeáramú kábelek nagyon drágák, gazdaságosabb a védelmükről gondoskodni.)

Villanyszerelés Villanyszerelés
Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek