Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Világítás a kertben

Világítás a kertben

Ha jól válasszuk meg a kerti világítás eszközeit, az fokozza kertünk használati értékét. Megnöveljük vele a kint tartózkodás idejét, optikailag növeljük a kert méretét, a különböző fényhatásokkal pedig szinte egy teljesen új környezetet hozunk létre, ahol a nappal kevésbé feltűnő szépségek mutatkoznak meg.

Kerti világítás

A kerti világítás a hangulatossága mellett a biztonságot is növeli. Egyrészt a közlekedési utak megvilágításával, másrészt a különböző rézsűk, támfalak, lépcsők, vízfelületek kivilágításával elkerülhetők a balesetek, az el-, le- és beesések.

Világítással a közbiztonság is javítható. A bejáratok, autóbeállók, garázsajtók megvilágítása megnehezíti az illetéktelen behatolók dolgát, a kevésbé merészek nem mernek a besurranással próbálkozni.

A kerti világítás megtervezését a kert tervezésével egy időben célszerű elvégezni. Így a tereprendezés során már beépíthetjük a földbe az elektromos vezetékeket, nem kell később feltúrni miatta az egész kertet, tönkretéve addigi munkánkat.

Ha mégis úgy alakul, hogy már a kész kertbe kell vezetnünk az áramot, célszerű a füvesítés időszaka előtt elvégezni azt, hogy pótolni tudjuk a tönkretett gyepet.

A kerti világítás tervezésére is érvényes a „kevesebb több” elve. Nem kell telezsúfolni lámpákkal kertünket. Egyrészt felesleges pénzkidobás, másrészt nem fogja betölteni a világítás azt a funkcióját, hogy egy teljesen más, mesevilág-szerű környezetet hozzon létre. Árnyékra is szükség van, azok is az összhatás fontos elemei. Az elszórtan elhelyezett megvilágítók a fények-árnyak-színek varázslatos összhatását alakítják ki kertünkben.

Arról nem is beszélve, hogy a sok fény zavaró lehet a szomszédoknak, és hozzájárulunk a fényszennyeződéshez.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek