Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag

Kapcsolódó oldalak

Sicofol Kft

Medencék

Ülőmedence terv

Egy kisebb, ücsörgésre alkalmas medencét is tervezünk megvalósítani a nagyobb mjedence mellett, Valahogy így:

Medence terv Medence terv

Ennek a köralakú medencének a teljes mélysége kb. 80 cm lenne, a legszélesebb részen az átmérője 3,5 méter. A medencét földzsákokból, medence fémpalástból, fólia béléssel szeretném megcsinálni.

Medence terv

Elképzelésem szerint kiásnánk egy 55-60 cm mély gödröt. A legalját 35-40 cm magasságig kb. 2,70 m átmérőjűre, felette a 20 cm-es réteget pedig 3,5 m átmérőjűre alakítjuk ki úgy, hogy az ásás nem függőlegesre, hanem rézsűsen alakítaná ki az oldalfalat.

Ennek a legaljába nem kerülne betonból alap, csak a kb. 35 cm-es magasságban levő padkánál, ami körbefut a medencében.

Ez a padka lesz az ülőke alja, és erre fekszik fel a fémpalást széle is. Ezért nagyon fontos, hogy ez a rész vízszintes legyen. Még ha a föld nem is egyenes olyan nagyon, az ide elkészített betonalapnak mindenképpen síkban kell lennie.

Következő lépés a fémpalást összeszerelése. Ezt a szerelési útmutatónak megfelelően végezzük, ügyelve a vízszintes lefektetésre.

Ha összeállítottuk a fémpalástot, következhet az ülőke és a lépcsők elkészítése.

Az ülőkét földzsák tömlőből készítjük. (Ennek menetét lásd a Földzsákos építkezésnél.) A földzsák tömlőt teljesen körbevezetjük a medence szélénél, még a jövendőbeli lépcső helyén is. A tömlő egy kicsit túlnyúl a padkán, így kényelmesebb lesz rajta az ülés, jobban lesz hely a lábnak, nem verjük be állandóan.

A lépcsőket is földzsákból "gyártjuk" a medencébe. Ez annyiból áll, hogy + 4 db 1 méteres földzsák tömlőt (de keskenyebbeket, csak 20 cm széleseket) teszünk be a medencébe. Hármat a medence aljába (2 db egymás mellé, a 3. a tetejükre), egyet pedig az ülőke tetejére, a medencefalhoz. Így 4 lépcsőfok alakul ki, melyeknél a fellépés magassága kb. 15 cm, mélysége 20 cm és 1 méter lesz a szélessége. Nem lesznek teljesen egyformák a fellépő magasságok, de ilyen kis magasságnál nem is lényeges. De ha valaki pontosan akarja a lépcsőket megcsinálni, akár zsalukövet is használhat hozzá, akkor pontos méretet kap.

Medence terv

Ezzel kész is a medence "váza", jöhet a bélelés.

A medence aljába homokot teszünk, majd az egész medencét geotextíliával kibéleljük. Erre kerül a medencefólia. A 3,5 méteres körmedencébe való 50 ezret kóstál összehegesztetten.

Mivel lépcsős a medence belseje, és előregyártott lesz a fólia, ezért az nagy valószínűséggel össze fog ráncolódni a medence legaljánál. De nekünk megfelel úgy is.

A vízzel való feltöltése után még szegéllyel kell körbevenni a földből kiálló 30 cm magasságú fémpalástot, ami egyúttal erősíti is a falat. Ha nekidőlünk, nehogy eldeformálódjon. Erre a célra is földzsákot használunk.

A felfalazott 2 sor magas földzsák tömlőt döngölés után betapasztjuk. Előtte azonban a medencefólia ide visszahajtott szélét rögzítsük a fémpalást és a földzsák közé, mert utána már nemigen lesz rá lehetőségünk.

A 2 sor közti ívet eltüntetem a tapasztással, de a legfelső zsáknál a külső ívet meghagyom. Tapasztás után rabicháló kerül fel, majd arra a vakolat, és jöhet a csempeburkolat, esetleg terméskőlap burkolat.

Csempeburkolatnak mozaik csempét képzelek el, a medencefólia színével harmonizáló többszínű csempékből.

Medence Úszómedence

Ezzel kész is a 3,5 m átmérőjű, összesen 85-90 cm mély ülőmedence. Ebben aztán lehet medencepartit rendezni, hűsölni. És mivel kisebb víztömeg lesz benne, melegebb is lesz a vize, mint a nagy medencének.

Medence Medence

Kívülről lépcsőt szintén földzsákból tervezek a medencéhez, csempe burkolattal.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek