Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Műtárgyak a kertben

Rend és tisztaság

Egy kertben is képződik szemét, még ha ki sem tesszük a lábunkat oda. Elszáradt ágak, gallyak, lehullott virágszirmok, lekaszált fűnyesedék, stb. Szerencsére ezek hamar elbomlanak, nem szennyezik a környezetet. Nem úgy, mint az ember.

Szemét Szemét

Az pedig hatalmas mennyiségű szemetet képes "gyártani". Ezek egy része újrahasznosítható, komposztálható, de elég nagy részük soha nem fog elbomlani. Gondolok itt a műanyag flakonokra és társaikra.

PET palack szemét PET palack szemét

Ezért a kertben is érdemes szelektíven gyűjteni a hulladékokat. Ehhez pedig megfelelő, jól megkülönböztethető edényzetre van szükség, amit közel a házhoz érdemes elhelyezni, hogy a lustaság ne szóljon bele a hatékonyságába.

Persze, azért nem muszáj ezeket szem előtt tartani, el is lehet dekorálni őket. Egy szépen kivitelezett hulladékgyűjtő nem hogy csúnya, hanem még kertünk dísze is lehet.

Nagyobb kertben mindenképp érdemes több szemétgyűjtőt elhelyezni, mert kevés ember fog visszagyalogolni a házhoz, vagy a központi hulladékgyűjtőhöz, hogy megváljon szemetétől.

A dohányosok csikkje se szép látvány a kerti úton, vagy a fűben. Ha nem akarjuk, hogy eldobálják, ennek is tegyünk ki gyűjtőket.

Az összegyűjtött szeméttel azonban kezdeni is kell valamit.

A szerves hulladéktól való megszabadulás legjobb módja a komposztálás. A készen kapható komposztálókon kívül rengeteg típusú komposztálót készíthetünk magunk is.

A műanyag üdítős flakonokat, dobozokat fel is használhatjuk kertünkben. Pl. készíthetünk belőle sörkollektort, különböző használati tárgyakat, kerti díszeket, sőt, akár házat is.

PET palack újrahasznosítása Pillepalack újrahasznosítása

Ha nincs kedvünk hasonlókkal bíbelődni, vigyük vissza, vagy legalább a levegőt kipréselve, összenyomva tegyük a kukába. De legjobb, ha csökkentjük az ilyen csomagolású termékek beszerzését. Mint ahogy a nylontáskák helyett is részesítsük előnybe a papír vagy a többszörhasználatos táskákat.

A kerti rendnek része a különféle eszközök, tárgyak megfelelő elhelyezése. Amire már nincs szükségünk, selejtezzük, ami még kellhet, azokat tárolókban helyezzük el.

Ha az nincs, legalább fajtánként összegyűjtve, egy helyen tároljuk őket a kert egyik félreeső zugában. A szanaszéjjel heverő mindenféle holmi nagymértékben rontja a kert összképét, még a legdrágább kerti cuccokkal berendezett kert is visszataszító látványt nyújt. Ráadásul később gond a megtalálásuk is.

Rend a kertben

A kert tisztaságához hozzátartozik szerszámok, gépek tisztántartása is. Ezzel egyúttal az élettartamukat is növeljük. A megfelelően tisztított, lekezelt fém szerszámok nem fognak rozsdásodni, tovább tartanak és a munka is könnyebb lesz velük. De ugyanez vonatkozik az elektromos vagy robbanómotoros gépekre is. Ezekből sose felejtsük el télire leengedni a benzint!

Még a rendben, tisztán tartott kertből is bevihetjük a lakásba a piszkot, a port, a sárt. Főleg ahol nemcsak zöld gyep, vagy virágágyás, hanem veteményeskert is van. Ide akkor is ki kell menni, ha épp 1 hetes esőzés után vagyunk. Jó szolgálatot tesznek ilyenkor a különböző lábtörlők, amiket saját kezűleg is elkészíthetünk, ha valami különlegesre vágyunk.

Lábtörlő
Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek