Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Sport

Tenisz

A tenisz rendkívül népszerű ütős labdajáték, szórakoztató sport.

Teniszpálya Teniszpálya

Egy francia eredetű ütős labdajáték, a jeu de paume továbbfejlesztett változata, melyet már az 1400-as években játszotta Charles d’Orléans herceg. Angliai fogsága idején vezette be ezt a labdajátékot a szigetországban. A játék mai formájában azonban csak négy évszázaddal később jött létre.

A tenisznek két változata van: az egyéni (két játékos játszik egymás ellen) és a páros (két-két játékos áll mindkét oldalon).

A játék célja pályán tartani a labdát, lehetőleg úgy, hogy az ellenfél erre ne legyen képes. Ennek két módja lehetséges: olyan helyre helyezni a labdát a pályán, ahol az ellenfél már nem éri el, vagy erős, jól helyezett ütésekkel hibára kényszeríteni az ellenfelet. A játékos akkor hibázik, ha a pályán kívülre vagy ha a hálóba üti a labdát.

A teniszben vannak játékok (game) és játszmák (szett). Az, hogy mikor van vége a teniszmeccsnek, függhet a játékosok nemétől, a torna típusától (a nők csak két nyert szettig játszanak, a férfiak a nagy tornákon három nyert szettig), és a párosok játékszabályai is sok tekintetben különböznek.

A teniszpályának szigorúan meghatározott méretei vannak. A teljes pálya hossza 26 yard (23,77 méter): egy-egy térfél 13 yard (11,89 méter) hosszú.

Teniszpálya Teniszpálya

A pálya szélessége attól függ, egyest vagy párost játszanak. Ha egyest, akkor a szélesség 9 yard (8,23 méter): ekkor a pálya két szélén található másfél yardos (1,37 méteres) folyosók nem számítanak a pályába. Ha párost játszanak, a két folyosó is érvényes: ekkor a pálya szélessége 12 yard (10, 97 méter).

Teniszpálya Teniszpálya

A teniszpálya borítása különböző lehet, ami sok tekintetben befolyásolhatja a játékot. A labda gyorsasága, pattanása (például milyen magasra pattan a labda) attól függ, hogy milyen pályán játszanak a teniszezők.

Főbb borítások:

  • Kemény: a kemény pályának különböző típusai vannak: lehet Rebound Ace, Decoturf, ciment vagy quick. A pálya általános jellemzője, hogy gyors, és nagy fizikai felkészültséget igényel.
  • Salak: mésztartalmú borítás, apróra tördelt téglából vagy kőből áll. A salakpálya általános jellemzője, hogy lassú. Ennek köszönhető, hogy salakpályán gyakran alakulnak ki hosszú labdamenetek. A Roland Garros a legnagyobb salakos torna
  • Fű: a füves borítás elég ritka, mivel állandó karbantartást igényel. Ez a borítás a leggyorsabb (még ha az utóbbi években lassult is valamennyit), és a labda alacsonyra pattan. Ezek miatt a jellegzetességek miatt a pálya alkalmas támadó teniszre: például szerva-röpte játékra. A labdamenetek általában rövidek. A leghíresebb füves torna Wimbledon.
  • Szintetikus: a szintetikus pályáknak különböző fajtái vannak: például Gerflor, Taraflex, Greenset, szőnyeg, néha parketta. Főleg a fedett pályás tornákon alkalmazzák, és gyorsasága miatt leginkább a kemény borításra hasonlít.
Teniszpálya Teniszpálya Teniszpálya Teniszpálya

 

Bármelyik borítást is alkalmazzuk, a teniszpálya kialakítása nem olcsó mulatság. Kevés pénzzel nem érdemes hozzáfogni. Ráadásul nem elég a pálya elkészítése, de az állandó törődést, karbantartást igényel.

Teniszpálya Teniszpálya

Ha mindenképpen szeretnénk, a műanyag borítású pálya talán az, amelyik nem igényel akkora törődést, mint a füves pálya, és viszonylag olcsóbb is.

De aki csak a játék kedvéért akar teniszezni, a kertje füves részén is kijelölhet egy kis minipályát. Azért nem árt tudni, hogy ez nem lesz egyenlő a füves pályával…

Teniszpálya Teniszpálya

 

A teniszről a Wikipédián nagyszerű leírás olvasható.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek