Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Táblajátékok

Táblajátékok

A táblajátékok – ki gondolná – olyan játékokat jelent, amelyeket valamilyen táblán játszanak.

Sakk készlet Dáma

A táblás játékok - melyek a társasjátékok leggyakoribb formái - nagyon régi eredetűek.

Már i.e. 3500 körül játszották a Senet-et, ezt az ókori egyiptomi társasjátékot, „kicsit” később, 500 év múlva a Mehen társasjátékot, oroszlán figurákkal és golyókkal.

A perzsáknak is meg volt a táblajátékuk, a Backgammon (Ostábla) ie. 3000 körül már létezett.

Backgammon

Gyerekkorunk egyik kedvenc játékáról, a Ki nevet a végén játékról (Pachisi) i.e 500 körül tesz a Mahábhárata említést. A Go játékról i.sz. 200 körülről vannak leletek Kínából, a Tablutról (Hefatafl, viking sakk) 400 körül. Az első mancala lelet a 700 körüli időkből származik.

A középkorban a táblás játékok fejlődése megállt. Ebben a korszakban nemigen keletkeztek új játékok, de több ekkor vált népszerűvé, mint pl. a sakk, mely a középkorban terjedt el Európában.

Sakk készlet sakk

A táblajátékok általában beltéri játékok, de persze a szabadban is játszhatók. Kinti játék céljára gyakran az óriás-változatukat készítik el. Ezeknél a játékot általában mobil táblán játszák, de vannak épített táblák is, amelyek igaz, hogy költségesebbek, de sokkal mutatósabbak. Ezek nemcsak hogy jó szórakozást nyújtanak, hanem méretüknél, kialakításuknál fogva a kert látványelemei is.

Sakk készlet Backgammon

A táblajátékok óriás-változatának elkészítésekor gondoljunk arra is, hogy a nagyméretű bábukat valahol tárolni is kell. Egyrészt védeni kell az időjárás viszontagságaitól, másrészt a hívatlan látogatóktól.

A tárolókat célszerű minél közelebb elhelyezni, hiszen ha messziről kell elcipelni a figurákat, nem biztos, hogy gyakran fogunk játszani...

Sakk készlet Sakk készlet

Ebben a témakörben az óriás játékok kialakításához szeretnék ötleteket adni, szebbnél szebb, vagy ötletesebbnél ötletesebb képekkel, továbbá néhány elfeledett játékot a figyelmükbe ajánlani.

 

Nemcsak a táblajátékokat készíthetjük óriás méretben, hanem a különböző ügyességi játékokat is. Ezek leírását az Egyéb asztali játékok-nál találja.

A speciális asztalon játszható játékokról az Asztali játékok témakörnél olvashat.

De talál óriás játékokat a

témaköröknél is.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek