Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Szobrok

Szobrok a kertben

Nem mindenki születik képzőművésznek, így aztán, ha valaki szobrot szeretne a kertjébe, igencsak meg van kötve keze-lába.

Szobrászművésszel készíttetni nem pénztárca-kímélő megoldás, az árudákban kapható tömegáru pedig, a különböző lány korsóval, lány korsó nélkül, pisilő fiú, stb. nem biztos, hogy kellemesebb látványt nyújt, mint a különböző anyagokból magunk készítette szobrok.

Ha a vásárlás mellett döntünk, inkább a különleges, egyedi darabok közül válogassunk. Ilyenek is kaphatók bőven, keramikusok, iparművészek, népművészek kínálatában.

Kerti szobor Kerti szobor

De nyugodtan vágjunk bele a szobor-készítésbe mi is. Legfeljebb nem sikerül, de a mi „gyerekünk” lesz. Ezeknek úgysem az értéke számít, hanem az, hogy hangulatosabbá tegye kertünk valamely szegletét, hogy fokozza a látványt, egy kis színt vigyen az unalmasabb kertrészekbe.

Próbálkozhatunk tőzegbetonnal, betonnal, fafaragással, vagy készíthetünk fonott szobrokat is, ha ahhoz több tehetséget érzünk...

Kerti szobor Kerti szobor

Ha más nem, egy kis kreativitással a háztartásban található holmikból is összeállíthatunk valami szobor-félét.

A kiszuperált autógumiból készített állatfigurák szintén megfelelő környezetet kívánnak ahhoz, hogy hatásosak legyenek. A papagáj vagy tukán pl. jól mutathat a házi Tiki bár mellett, de ha önmagában alkalmazzuk díszítésnek, épp az ellenkező hatást válthatja ki: inkább visszatetsző lesz.

Papagáj autógumiból Tukán autógumiból

A giccsesnek tartott szobrok is helyet kaphatnak kertünkben, ha valamilyen mókás elhelyezést tudunk számukra biztosítani. Pl. az eldugott kerti ösvényről libasorban elősorjázó kerti törpök Hófehérke vezetésével igencsak meghökkentő, mosolyra késztető látványt nyújtanak. Akárcsak a medence közvetlen közelébe telepített cápa. Vagy a fürdőző malac.

Kerti szobor Fürdőző malac

Vagy a földön tekergődző kígyó, a kerítésen átmászó medveszobor is eléggé figyelemfelkeltő…

Beton szobor Beton szobor

 

Ráérősebbek kipróbálhatják a növényszobrászatot is, de mire abból valami is látszani fog (főleg, ha tiszafából nevelik). bizony eltelik jónéhány év…

Növényszobor Növényszobor

A földszobrászatnál kevesebb idő kell a végleges állapot eléréséhez, de fizikailag sokkal fárasztóbb munka elkészíteni.

Föld szobor Kerti szobor

 

Ha végképp semmi okos nem jut az eszünkbe, kerti szobor helyett használjunk más díszítőelemet. Egy szép virágcserepet, talicskát virággal teleültetve, nagyobb kertekben parasztszekeret, kisebbekben napórát, stb. Ezekről bővebben a Kerti díszek témakörnél olvashat.

A szobrok elhelyezésénél ne felejtsük el, hogy megfelelő hátteret biztosítsunk nekik, ami kiemeli a szépségüket – vagy esetleg épp fordítva, elrejtik a hibáikat.

Kerti szobor Kerti szobor

Kisebb méretű szobraink felállításához való posztamensek is megtalálhatók oldalamon.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek