Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Sütés-főzés a kertben

Sütés-főzés a szabadban

A szabadban történő sütés-főzés nemcsak hogy más jellegű ízt ad az ételeknek, mint amit megszoktunk, de rendkívül hangulatos eleme is a kerti összejöveteleknek.

Számtalan formája lehet a szabadtéri sütés-főzésnek.

A szabad tűz és nyílt láng leginkább főzéshez alkalmas. Bográcsban, üstben rotyogtatva készülhet halászlé, gulyás, lebbencs vagy slambuc. A marha- vagy birkapörköltről nem is beszélve...

Ha a tűz legalább részben parázsig égett, jöhetnek a nyárson sült ételek: a klasszikus irdalt szalonna, a saslik vagy az egészben sült húsok. Kivált az utóbbiaknál fontos a forgatás, ami egyenletes sülést eredményez, illetve a felület locsolása zsiradékkal vagy sörrel a kiszáradás elkerülésére.

Az egyenletesen elterített parázs fölé 10-15 centire tesszük aztán a grillrácsot, melyen a pácolt, fűszerezett hússzeletek sülnek. A magasságot úgy állítsuk be, hogy nehogy gyorsan megégjen a hús, miközben belül nyers marad. Halat is grillezhetünk így, de azt célszerű kétoldalas grillkosárba tenni, ami összetartja az omlós húst.

Ha kellő türelmünk van kivárni, remek kombinációk készülhetnek parázsban és hamuban: halat, húsokat, zöldfűszeres zöldségeket, de akár tésztaféléket is süthetünk vastag alufóliába göngyölve. Így egyszerre párolódnak és sülnek az ételek, megőrzik a nedvességet és a tápanyagokat, viszont nem égnek meg.

A köretet is megsüthetjük a parázsban. Egy nagy batyu krumpli, répa, petrezselyem és padlizsán egy kevés olívaolajjal alig egy óra alatt megpuhul a jó parázsban. Só helyett vágjunk bele zellert, isteni lesz.

Ha biztosra akarunk menni, készen kapható alutálcában is süthetünk pácolt húsokat, melyek így saját levükben megpuhulnak. Amikor már majdnem kész, tegyük a húst a rácsra, hogy egy kis színt és grillízt kapjon.

A sütőlap nálunk kevéssé elterjedt, inkább éttermekben használják, pedig egyszerű. Mindössze egy 2-3 mm vastagságú acéllemezre van szükségünk hozzá. Ezt hevítjük fel a tűztér felett, majd pillanatok alatt ízletesre süthetjük rajta a húst, zöldséget, de akár a pitát, a lepénykenyeret is, és így készül az eredeti hamburger is.

A sütőlap hazai változata a homorú boronatárcsa, amin a tárcsáshús készül, azzal a különbséggel, hogy a közepén összegyűlt olajban sütni, a széle felé pedig roston pirítani lehet.

Talán a legfinomabb ételek a kemencében készülnek. Egybesült húsok, szilkében főtt ételek, tészták, sütemények. Hogy az igazi, ropogós héjú, 1 hétig friss házi kenyeret ne is említsem...

Ha lehetőségünk van rá, mindenképp próbáljuk ki ezt a sütési-főzési formát.

 

Bármilyen tüzet, tűzhelyet is használjunk, a biztonságot mindig tartsuk szem előtt! A tűz nem játék, és a forró eszközök is komoly balesetet, sérülést okozhatnak!

 

Az egyes sütő-főző alkalmatosságok leírását a Tűzrakóhelyek témakörnél találja.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek