Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Sportos játékok

Sport, sportos játékok

Nagyon sok ember, ha megkérdezik őket, hogy szeret-e sportolni – nemmel válaszol. Csak azért, mert azt hiszik, hogy minden sport csak az izzadásról szól, arról, hogy kilóg az ember bele is, miközben csak egy cél vezérli: legyőzni az ellenfelet.

Pedig nem erről szól a sport, vagy legalábbis nem csak erről kellene, hogy szóljon. A sport nemcsak a testedzés, a versenyzés, eredmény elérése, hanem szórakozás is.

Maga a sport kifejezés a francia „desporter” (mulatságoknak élő) szóból származik, amely az angolban a 15. század közepe táján fordul elő először „szórakozás, időtöltés” értelemben. A 16. században már a szabadban végzett szabadidős tevékenységekre, különféle játékok játszására alkalmazták.

Ha maga a testedzés nem is csábít, de legalább a fenti értelmezésnek megfelelésképp a szórakozás kedvéért sportoljunk.

Az ebben a témakörben felsorolt játékok közt vannak ugyan jobb erőnlétet kívánó, nehezebb sportok, de zömében a könnyebbeket veszem számba. Próbáljunk ki ezek közül párat, biztos akad köztük olyan, amelyben szívesen részt veszünk, amit élvezettel játszunk, ami megfelel erőnlétünknek. És ez nemcsak a kedélyünket fogja javítani, de fizikai-egészségi állapotunknak is hasznára válik.

Pétanque játék

A sportok, sportos játékok főleg szabadtéri játékok. Találjunk nekik helyet a kertben, még a legkisebb kertben is. Nyilván a játékok közül mindenki az igényeinek megfelelően választ, de a döntést befolyásolja a kert mérete is.

Néhány m2-es hely elegendő a lengőtekéhez, a kroketthez. Az asztaliteniszhez, minigolfhoz már több szabad helyre van szükségünk, akárcsak a Mölkky-hez. A labdajátékok, a kerti golf még nagyobb teret igényelnek.

A játékok egy részéhez pályát kell kialakítani (bowling, bocsa, pétanque, stb.), mások (pl. kubb, mölkky) viszont nem helyhez kötöttek. Így egyazon helyen hol az egyik, hol a másik játékkal szórakoztathatjuk magunkat és társaságunkat.

A játékok helyének megválasztásakor vegyük figyelembe kertünk adottságait és a játék sajátosságait is. Nem célszerű a legszelesebb területet választani a tollaslabda pályához, zsákbafutásnál a leghepehupásabbat, vagy nem túl jó ötlet az íjászatnál a vendégsereg elé tenni a céltáblát...

A sportos játékok jellemzően nagyobb csoporttal (8 fő felett is) is játszhatók, és jelentős szerepe van bennük az ügyességnek, leleményességnek. Ezeket bátran játsszuk egy kerti parti során, baráti összejövetelkor. A csapatjátékok, az ügyességi vetélkedők remek szórakozási lehetőségek, igazán jókat lehet derülni közben. És ez csak javítja az amúgy is jó hangulatát a kerti összejövetelnek.

Tehát: bátran sportoljunk!

Bocsa

A felsorolt játékok szabályait nem minden esetben írom le, hiszen inkább csak kedvcsinálóként szerepeltetem a honlapomon őket, vagy azért, mert a pálya kialakításához kívánok ötletet adni. De a leírások alatt, vagy a baloldali linkeknél biztos talál hivatkozást olyan oldalakra, amelyek részletesen bemutatják ezeket a sportokat.

Jó néhány sportot nem fog megtalálni ebben a témakörnél. Vagy azért, mert egyáltalán nem írok róla, vagy azért, mert más témakörnél veszem sorba őket.

Így pl. a sakk a Táblajátékok-nál található.

A terepasztalon játszható játékok az Asztali játékok-nál, az asztali ügyességi játékok (pl. a dominó, jenga) az Egyéb asztali játékok-nál szerepelnek.

A kerti partik során játszható parti játékokat pedig a Kerti parti illetve a Népi játékok témakörnél olvashatja.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek