Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Táblajátékok

Sakk

A sakk rendkívül szórakoztató agytorna, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, és a megfelelő kialakítású sakk-készlet még kertünket is díszíti.

Kétféle sakk játékot is készíthetünk: egy kisebbet, asztalon játszható sakkot, és egy másikat pedig, az óriást, amelyet csak állva lehet játszani.

Az utóbbi a mutatósabb megoldás, egyúttal az erőnlétet is növeli, hiszen nehéz bábukat kell cipelni egyik helyről a másikra...

sakk sakk

Én mindkét típust szeretném megcsinálni.

Asztali sakk

Az asztalos megoldás esetében 140 x 140 cm-es beton asztal készül, melyen a 10 cm-es szélen belül az egyes mezők 15 x 15 cm-esek. A betonba fehér illetve fekete betonfestéket keverve alakítható ki a 2 szín. Ugyanígy majd a betonbábuknál is.

A bábukat is betonból készíteném, különböző pet palackok sablonként való felhasználásával.

Nem azért, mert annyira kedvelném a betont, de ezek legalább kint maradhatnának a szabadban, nem kell őket állandóan ki- és bepakolni.

Nyilván, a fából készültek sokkal szebbek, de azokat jobban kell félteni az időjárástól és a hivatlan látogatóktól is...

Ráadásul sokkal drágábbak is, de kétségtelen, gyönyörűek:

sakk sakk sakk

A gyalog a kisebb palackokból készülne, a futó a valamivel nagyobbakból, a királynő és a király pedig a még magasabbakból. A bástya felfordított cola-s üvegből.

Gondom a csikóval van, ennél valahogy 2 üveget kellene egybe applikálni, hogy kiadja a lófejet. Hát, nem tudom. De majd próbálkozom.

Az asztal mellé betonból készülnének a padok is:

sakk sakk

De készülhet fa és vas kombinációjával is:

sakk sakk

Óriás sakk

Az óriás sakknál betonbábukat lehetetlen mozgatni a súlyuk miatt, ezért valamilyen más anyagból kell készíteni őket.

Lehetne útfestést jelző bólyákból, vagy kartonpapírból:

sakk sakk

De nekem azért fából szimpatikusabbak.

Nagyon egyszerűre gondoltam, mint az alábbi képen is van. Szerintem ezeket még én is ki tudnám faragni. Vagy nem.

sakk sakk sakk sakk

Ha nagyon ügyes leszek, és belejövök a faragásba, ezeket is megcsinálhatnám:

sakk sakk

A bábukat 15 x 15 cm-es gerendákból képezném ki. A világost mahagónira pácolom (ez szinte csak fenyőszín, kis pirosas beütéssel), a sötétet pedig vörösfenyő lazúrral kenem be.

A sakkfigurák egyszerű fakorongokkal is megoldhatók. Különböző magasságúra készítve, a tetején jelzéssel ellátva:

sakk

Még néhány egyszerű sakkfigura:

sakksakk

És egy kimondottan anyagtakarékos:

sakk

 

A sakktábla is fából lenne szép, de nem tudom, meddig bírná a mi éghajlatunkon.

sakk sakk

De olcsóbb a beton.

sakk sakk

Szóba jöhetne még járólap, térkő, bútorlap (de azokat fedett helyre kellene vinni használaton kívül), fű és betonlap kombinációja, zuhanyzóba való összerakható csúszásgátló, kockás abrosz, stb.

sakk sakk sakk sakk sakk sakk

Szerintem a választásom a legolcsóbb megoldásra fog esni: színezett homok vagy különböző színű murva, süllyesztett fa kerettel elválasztva. Ez mutatós is, tartós is és szépen harmonizálna az egyszerű fabábukkal.

sakk sakk

A sakktáblát csendes, nyugodt helyen illik kialakítani, ahol koncentrálni lehet a játékra, ahol semmi nem vonja el a figyelmünket. De persze nem baj, ha egyúttal szép is a környezet.

sakk sakk
Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek