Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Kerti bútorok

Leopold pad

Elkészült első bútordarabunk, a Leopold padunk.

Leopold kerti pad Leopold kerti pad

Valóban pillanatok alatt, már legalábbis a kiszabást illetően. Az összecsavarozása már nehezebben ment, nem túl könnyű "levegőben" dolgozni. Mint mindennek, ennek is rá kell jönni a nyitjára.

Mivel abszolúte semmi tapasztalatunk nem volt az asztalos- vagy bútoripart illetően, szerintem az első próbálkozásunk igencsak jól sikerült.

Régi, tönkrement pergola faanyagát használtuk fel. Még a deformálódott, meggörbültet is: abból lett a háttámla... Az anyagot illett volna először megcsiszolni, mielőtt kiszabtuk, összeállítottuk volna, de annyira türelmetlenek voltunk a késztermék iránt, hogy ezzel nem töltöttünk időt. Így későbbre maradt ez a munka, ami persze így sokkal macerásabb volt férjemnek.

Leopold kerti pad Leopold kerti pad Leopold kerti pad

A pad ülőrészt tartó lábát 45 cm, a háttámlát tartó lábát 100 cm hosszúra vágtuk. (Ezt elég lett volna 90 cm-re hagyni, de a vágáskor alacsonynak találtam.) A deszkák ferdeségét centire mértem ki: a derékszögtől 6 cm a differencia a deszka 2 oldalán.

Az ülő- és a háttámla rész hosszúságát a meglevő anyag hossza adta: 135 cm lett az ülőke.

A kiszabást nagy precizitással férjem végezte, komoly gépezettel: egy rókafarkú fűrészel...

Leopold kerti pad

Ezután következett az összeállítás. Tapasztalat híján legelőször a kis lábakra csavaroztuk az ülődeszkát. Két darab ülőrészt készítettünk, mivel túl keskeny lett volna, ha csak egy darabból áll.

Ez még könnyen ment, de eztán jött a neheze. A kész ülőrészhez kellett hozzácsavarozni az elülső, hosszú lábat. Hát, ez nagy macera, hosszú kínlódás után jöttünk rá, hogy ha "ráültetjük" a - szerencsére közel levő - nagy asztalra, akkor egyszerűbb vele dolgozni. Így már haladósabb volt a munka. A hozzá nem értésünk ellenére is egy bő fél nap alatt összehoztuk a kész padot.

A következő Leopoldnál biztos, hogy legelőször a rövid és a hosszú lábat csavarozzuk össze, hogy egy X-t kapjunk. Ehhez rögzítjük a másik rövid lábat, majd jöhet a többi rész. Az X-eket valaminek nekitámasztva már rá lehet tenni előbb az ülőkét, majd a háttámlát is.

Az elkészült "remekmű", még festés előtt:

Leopold kerti pad Leopold kerti pad Leopold kerti pad

Jobban mutat itt, a kert sarkában, mint az előző padunk...

Leopold pad helye Leopold kerti pad

Nemcsak mutatós, de kényelmes is lett. Érdemes itt elücsörögni.

Kilátás a kertünkre Kilátás a kertünkre
Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek