Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Fűszerkert

Saját fűszerkertünk

Fűszerkert építésre adtuk a fejünket. Egyrészt nincs is finomabb, mint a frissen szedett fűszer, másrészt egy kis illatot csempészünk a kertünkbe, harmadrészt végre találtam funkciót a terasz előtti agyagos talajjal feltöltött területnek. Negyedik szempont, hogy van egy csomó bontott téglánk és sittünk, amivel nem tudunk mit kezdeni...

A fűszerkertet 6 x 6 méteresre tervezem. Középen lesz a fűszerspirál, a 4 sarkában szamóca-oszlopok, amiket majd augusztusban készítünk el, melléjük pedig virágtartós padokat teszünk. A virágtartóba nemcsak egynyári virágokat, hanem a kerti főzéshez szükséges legfontosabb zöldségféléket is ültetünk. Néhány tő paprikát, paradicsomot, stb. A fűszerkert 2 bejáratánál pedig valamiféle kis pergolát építünk futónövények számára.

A munka a terasz előtti nagy üres hely lekaszálásával kezdődött. Ez ideális terület a fűszerkertnek: déli fekvésű, napos, aránylag szélvédett, és pár méterre van csak a tervezett kerti konyhához.

Fűszerkertünk Fűszerkertünk

Ezután következett a fűszerspirál helyének kijelölése. A tervezett kör középpontjába karót szúrtam, majd egy madzagot rákötve, mint körzőt használva próbáltam kirajzolni az alapot.
Mivel a füvön nemigen látszott a jelölés, ezért inkább elkezdtem a téglákat a földön körberakni, a tervezett spirál alakjának megfelelően.

Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk

Rögtön egy kis probléma adódott, mivel kb. 20 cm szintkülönbség van a fűszerspirál K-i és Ny-i oldala között... Nem baj, sitt van bőven, meg tégla is. Egyenlőre a differenciát téglával szárazon aláfalaztam, majd jött a sitt bele, és a vízszintbe hozás után már el is kezdődött a tényleges falazási munka.

Fűszerkertünk Fűszerkertünk

A 2 méter átmérőjű fűszerspirál tégláit misungba raktam, hogy stabilabb legyen, de csak kevésbe, mert inkább szárazon rakott fal látszatát szeretném elérni. Ezért a fugákba nem is tettem kötőanyagot.

Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk

Nem túl gyorsan haladt az "építkezés", a hétvégék nagyon rövidek voltak. Közben meg már megérkeztek az első "lakók", így aztán a félkész (tizedkész) spirálba ültettem be a mentát és a citromfüvet. Egyiknek finomabb az illata, mint a másiknak.

Fűszerkertünk

A falazás során jöttem rá, hogy a klinkertégla lyukas oldala nem túl esztétikus látvány lesz. Valamivel be kellene fedni. Semmi gond, kisebb sárga tégláim is vannak kimaradva - szintén nem használható fel másra. Így aztán az egyik részre próbából felfalaztam egy párat.

A szárazon rakott fal sem volt egy túl jó ötlet. Mivel hosszanti oldalukkal raktam körívesen a téglákat, túl nagyok lettek a hézagok. És hát persze szaktudás híjján a falazásom se túl szép. Nincs más hátra, be kell fugázni.

Ezzel a részével megszenvedtem. Nehezen akart fennmaradni a téglán az misung, vagy hamar megkötött, vagy túl későn kezdtem ledörzsölni a felhordott réteget, stb. Nem igazán boldogultam vele, így egy-kettőre feladtam, és a férjemre hárult ez a szép feladat... De így legalább elmondhatja, hogy közösen készítettük...

Fűszerkertünk Fűszerkertünk

Közben hozzákezdtem a kistó elkészítéséhez, ami a spirál déli oldalára került. Kb. 50 cm mély lett, az alja és oldala téglával burkolva, hogy ne dőljön be. A pereme pedig rossza autógumiból lett kialakítva.

Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk Fűszerkertünk

Ahhoz képest, hogy ez az első falazási munkám, elég tűrhetően sikerült. Eddig...

Fűszerkertünk Fűszerkertünk
Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek