Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag

Kapcsolódó oldalak

Du coté de chez vous

Sport

Pétanque

A pétanque francia eredetű golyójáték. Neve a „mozdulatlan lábak” jelentésű francia pieds tanqués kifejezés szavainak összevonásából származik.

Pétanque játék Pétanque játék

A golyójátékok már a középkortól kezdve olyannyira népszerűek voltak a francia hadseregben, hogy IV. (Szép) Károly a 14. században a katonák számára be is tiltotta, attól félve, hogy túlságosan elvonja a figyelmüket.

A játéknak sok helyi változata alakult ki.

A pétanque játszható egyéniben (egy játékos – egy játékos ellen, játékosonként 3 golyóval), duplettben (két játékos – két játékos ellen játékosonként 3 golyóval) és triplettben (három játékos – három játékos ellen, játékosonként két golyóval).

A játék kellékei

A pétanque golyó fémből készül, átmérője legalább 70,5 milliméter és legfeljebb 80 milliméter. A fémgolyókon a könnyebb megkülönböztetés érdekében rovátkák, azonosító kód és márkanév található bevésve.

Pétanque golyó Pétanque golyó

Az „Öcsi”, vagyis a célgolyó kisebb méretű, átmérője 30 milliméter. A fa, vagy műanyag golyót élénk színűre festik.

További felszerelések:

  • golyófelszedő mágnes
  • öcsitároló
  • pontszámláló
  • távolságmérő eszköz
  • pontozótábla

Pálya

A pétanque pálya vízszintes, tömör alsó réteggel. A felső réteg kicsit lazább az alsó rétegnél, de ideálisan tömör, min. 1,5 cm vastag, zúzalékos.

Pétanque pálya Pétanque pálya

Nagysága tetszés szerinti lehet, de nemzetközi és országos bajnokságban 15 méter hosszú és 4 méter széles, más versenyeken legalább 13 x 3 méteres.

A játék menete

A játékban a kezdő csapat először az Öcsit dobja el. Az Öcsi nem érhet semmihez és senkihez, továbbá úgy kell megállnia, hogy a dobókörből legalább hat, legfeljebb tíz méter távolságra legyen, a pálya szélétől és bármilyen akadálytól pedig legalább egy méterre.

Ezután a csapatok a saját golyójukkal dobnak. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az Öcsihez.

Pétanque játék Pétanque játék

Mindig a rosszabb helyzetben lévő csapat (vagy játékos) következik, ha van még hátra golyója.

A csapat a kör végén annyi pontot kap, ahány golyója közelebb állt meg az Öcsihez, mint az ellenfélnek a legközelebbi golyója.

Pétanque játék Pétanque játék

A verseny akkor ér véget, ha az egyik csapat eléri a 13 pontot és ezzel ő a győztes.

 

Szép golyósport pálya kialakításához ötleteket, a pétanque pálya elkészítésének leírását itt találja.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek