Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Kerti építmények

Pergolák

A pergola az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolás. Már az ókorban is előszeretettel használták kertek, parkok árnyékos pihenőinek kialakításához.

PergolaPergola

A pergola növények felfuttatására, megtartására alkalmas váz, melyet leggyakrabban fagerendákból készítik. A függőleges tartóoszlopokra helyezik a keresztgerendákat, azokra a tetőelemeket. A tetőelemek is legtöbb esetben gerendából vagy élére állított deszkapallóból készülnek. Az így kialakított tetővázra gyakran szőlőt, örökzöld növényeket futtatnak fel, mivel tökéletes támaszt nyújt a futónövények számára.

Pergola Pergola Pergola Pergola

Ma már ritkán futtatják be a pergolát növényekkel, sokszor inkább árnyékolásra alkalmas eszközöket szerelnek rá.

Pergola Pergola

Ezek árnyjátékával rendkívüli hatást érhetünk el a különböző napszakokban, figyelembe véve a delelő nap beesési szögét (hazánkban ez 62 fok).

Pergola

Az így megszerkesztett árnyékolóelemek teljes árnyékot biztosítanak szellős tetőkialakítás mellett is.

 

A pergola szervesen kapcsolódhat az épületekhez, de attól különállóan is, bárhol elhelyezhető.

Pergola Pergola Pergola Pergola Pergola Pergola

A hagyományos pergolán kívül ma már léteznek modern, újszerű megoldások is.

Pergola Pergola

 

A pergolák alattt szabályos kis szobát, hangulatos kerti pihenőt alakíthatunk ki. Erről többet a Kerti pihenők menüpontban olvashat.

Pergola Pergola

 

A pergola elkészítése nem egyszerű munka, érdemes szakemberre bízni. Persze, egy ügyes kezű, barkácsolni szeretőnek nem lehetetlen megvalósítani. Íme a vázlatos rajza:

Pergola
Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek