Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Táblajátékok

Malom

Gyermekkorom kedvenc játéka volt a malom. Órákig tudtunk Tatával játszani, hajtott a nyerési vágy. Eleinte nemigen volt sikerélményem, mert mindig kikaptam, de aztán egyre többször én győztem, ahogy ügyesedtem-okosodtam - vagy mert hagyott a kedves öregúr nyerni.

Azóta ritkábban játszom, de ha már játék-készítésről van szó, a malmot nem hagyhatom ki.

Az óriásmalom készülhet fekvő és álló kivitelben is. Az álló kevesebb helyet foglal, nem kell hajlongani a bábuk mozgatásakor, viszont kevésbé látványos.

Óriás malom

A fekvőt ezzel szemben nagyon hangulatosra is meg lehet csinálni. Akár ideiglenes pályával, amikor a vászonra felfestett játékteret csak a használatkor terítem ki, de végleges kialakításúra is készíthetjük. Én ez utóbbit tervezem.

A játék elkészítése:

A játékteret 2,5 x 2,5 m nagyságúra készítem. A terület elegyengetése után fóliával leborítom a felületet, majd kimérem és kijelölöm rajta krétával az egyes elemek helyét.

A bábuk helyét és a malmot jelölő vonalat betonból öntöm ki. Zsalunak cseréplécet használok a vonalakhoz, illetve a köröknek beolajozott műanyag karikákat.

A malom játék táblájának rajza:

Óriás malom

A játékteret betonszegéllyel veszem körbe. Ha megkötött a beton, az egyes elemek közötti területet murvával töltöm fel.

A betonszegélyhez a külső oldalon földet töltök, hogy könnyebb legyen a szélénél a fűnyírás. Persze, ha lesüllyeszteném az egészet, akkor nem kellene, de ez így egyszerűbb - föld van bőven, fizikai erő meg nincs.

A bábuk fából készülnek. Kérgezett, minél vastagabb oszlopok felszeletetéséből képződnek a bábuk, amiket lazúr festékkel színezek be 2 különböző színre. A szokásos nagyon olcsó mahagónival és a drágább Boróka vörösfenyő színű lazúrral.

A bábukat helyettesíthetjük stílusosan nagyméretű zsákokkal is. A bábuk megkülönböztetése vagy a zsákok színe alapján, vagy a zsák szájára kötött szalagokkal lehetséges. Azért ne 50 kg búzával töltsük meg a zsákokat...

Óriás malom Óriás malom

 

A malom játék célja:

Az ellenfél bábuit levenni, vagy "bezárni", lehetetlenné téve, hogy léphessen.

A játék menete:

Mindkét játékos 9 bábuval játszik. Egymás után teszik fel bábuikat a játéktérre, oda, ahova nekik szimpatikus. Ha az összeset feltették, a már fentlevőkkel léphetnek. Ekkor viszont már mindig csak a vonal mentén. (Kivéve a játék legvégén)

Amelyik játékosnak akár a bábuk felrakása során, akár később, sikerül malmot kiraknia, levesz egyet az ellenfél bábui közül. De meglevő malom bábuiból tilos egyet is kivenni!

Malom: amikor 3 bábu egymás mellett foglal helyet, kizárólag a vonal mentén.(Tehát az átlósan fennlevő 3 bábu nem malom!)

A játék addig tart, amíg valamelyik játékosnak csak 2 bábuja marad. Akkor vesztett. Akkor is veszít valaki, ha "bezárták", vagyis nem tud hova lépni, nincs üres szomszédos mező.

Amikor 3 bábuja van valakinek, akkor "ugrálhat", vagyis bárhova teheti a bábuját, nem muszáj a vonalak mentén a szomszédos mezőre lépnie.

A játék során igyekezni kell úgy feltenni a bábukat, illetve úgy lépni, hogy "csiki-csukit" alakítsunk ki. Ekkor minden egyes lépés során malmot csinálunk, és minden egyes lépésünket az ellenfél 1 bábuja bánja...

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek