Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Táblajátékok

Mehen

A mehen a legősibb óegyiptomi táblajáték, amely a kígyó-istenre, Mehenre („összetekeredett”) utal, aki egyben a Társasjáték istenét is megszemélyesítette.

Mehen Mehen

A kígyó alakban megjelenő istennő védte a Napistent, amikor éjszaka a túlvilágon utazott, kápolnája köré csavarodva védve a túlvilági veszélyektől.

Táblája egy hatalmas, összetekeredett kígyót ábrázol, melynek teste négyzet alakú mezőkre oszlik. Ezeken a kockákon lehetett lépegetni. Az első, start mező a tábla szélén levő kígyó farka, a végcél pedig a kígyó feje, amely a tábla közepén helyezkedik el. A testben levő négyzetek száma változó. Az egyik feltárt régészeti leleten közel 400 mező alkotja a testet.

A játékot kétféle figurával játszották: ragadozó (oroszlán) figurával és golyókkal. Hesziré sírjából előkerült leletek tanúsága szerint 3 pár oroszlán figurát és 6 golyókészletet mozgatott a 2 játékos vagy 2 csapat a mehen táblán.

Mehen Mehen

A játéknak erős vallási jelentősége volt, a halotti kultuszhoz tartozott. A Mehen kígyó segítségével kívánt a halott Ré bárkájába jutni, ahol a megigazult lelkekkel együtt élhetett örökre. Lehetséges, hogy ennek a mély vallási kapcsolódásnak szerepe volt a játék korai eltűnésében, hiszen a középbirodalomtól kezdődően már nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy játszották volna a mehent.

A játék szabályai sajnos nem maradtak fenn az utókorra. A feliratokban a játék nevének említése mellett megtalálhatók a játékosok által mondottak is, ebből következtetnek a tudósok a játék menetére. Több variáció létezik, de mind egyetért abban, hogy a játék a kígyó farkától indul, és a fejénél fejeződik be. Valószínű, hogy az ellenfél oroszlánját kellett elkapni.

 

A mehen játékot pár cég forgalmazza: a táblán és a figurákon túl játékszabályt is mellékel hozzá. Akit komolyan érdekel, beszerezheti. Nyilván, nem az eredeti játékszabályról van szó, hanem a forgalmazó által kiötlöttről.

Mehen

De a dús fantáziával megáldottak maguk is kitalálhatnak hozzá szabályokat.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek