Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Medencék

Medence terv

Megvan a medencénk terve!

A sok álmodozás után kiválasztottuk a legtökéletesebb megoldást: a legolcsóbbat... Mégiscsak fémpalástú medencénk lesz. Venni nem kell, hiszen a régi medencénk váza épségben megmaradt. Ezzel lehet kezdeni valamit. A fólia az használhatatlan, másik kell, de a neten rátaláltam egy cégre, amelyik 60 ezer Ft-ért 1,2 mm vastag, 4,5 m átmérőjű medencébe való kék fóliát árul. Pont ekkorára van szükségünk.

És most jön a nagy ötlet: mivel nem szimpatikus a kiemelt medence, ezért le fogjuk süllyeszteni!

Medence lesüllyesztve Medence lesüllyesztve

És így - remélhetőleg - hasonló hatása lesz, mint egy drágábbnak. Viszont jóval kevesebbért.

Szerintem stabil lesz, és nem hiszem, hogy bedőlne pl. az oldala. A fémpalást is tart valamit, no meg persze a benne levő víz is. És ha nem volna a fémpalást, akkor is meg kellene hogy maradjon. Jó pár kerti tavat készítettem már, mindenféle oldal-rögzítés nélkül, csak fóliával kibélelve, és egyik sem omlott be sose.

Igaz, a halak valamivel kisebbek, mint mi...

Internetes kutakodás során több leírást is találtam, hogy hogyan is történik a földbe süllyesztése. (Tehát nemcsak én "vetemedek" erre a lépésre...)

Medence lesüllyesztése Medence lesüllyesztése

Fürtöske blogjában nagyszerűen leírja az elkészítést, fotókkal illusztrálva.

Medence lesüllyesztve Medence lesüllyesztve Medence lesüllyesztve Medence lesüllyesztve

Íme, az általam elképzelt munka menete:

A medence átmérőjénél valamivel szélesebb, és kb. 80 cm mély gödröt ásunk. Az aljában, körben, ahova a medence váza fog felfeküdni, még kb. 10 cm mélyen és 20-30 cm szélességben kitermeljük a földet. Ide kerül majd egy beton alap, ami a tartószerkezetén kívül segíti a vízszintes beállítását is a medencének. Terveim szerint egy rövid szakaszon szélesebb betonalapot fogunk készíteni, amire a létra alsó része fog felfeküdni.

A medence kiásásával egyidőben a szkimmernek is ki kell képezni egy külön kis aknát, lehetőleg ott, ahol a legkevésbé látszik, de azért könnyen megközelíthető. Ezt téglával tervezem kifalazni.

Medence lesüllyesztve

A beton megkötése után még kimélyítjük pár centivel a medence alját úgy, hogy a középpont felé lejtsen.

Azután homokot terítünk a gödör aljára, majd geotextíliát, és ezután már összeállíthatjuk a medencét a szerelési útmutatónak megfelelően.

Mostantól már a könnyebb munka következik, a fólia behelyezése. (Azért kíváncsi leszek, mennyire lesz ez könnyű munka: földön hasalva beigazítani az előttünk levő 90 cm mély gödörbe, hogy tökéletesen kisímuljon, egyformán érjen körbe, és el ne szakítsuk...)

A fóliát a behelyezése után ideiglenesen rögzítjük, majd megkezdődhet a medence feltöltése.

A vizet folyamatosan töltjük, (közben a fóliát igazgatjuk) és ahogy telik a medence, úgy lassan visszatölthetjük a földet is a medence oldalához. De a víz szintjénél sose legyen magasabban a föld!

Célszerűnek tartom valamilyen szigetelőanyaggal körbevenni a medencetestet. Ezért 2-3 cm vastag hungarocell/nikecell lapokat gondoltam a medence és a föld közé behelyezni, a víz töltésével egyidőben.

Medence lesüllyesztve

Amikor feltöltődött vízzel a medence, a széle pedig földdel, és azt megfelelően tömörítettük is, betonból egy szegélyt kell készíteni. Ezt le is burkolhatjuk, terméskővel, járólappal. De térkővel is kirakhatjuk a szélét, és akkor a betonperem sem kell.

A kész medence kb. 10 cm-rel fog kiemelkedni a talaj szintjéből.

Medence lesüllyesztve

Az egyik oldalán egy alacsony, kb. 50-70 cm-es falat szeretnék készíteni, ami egyrészt a szkimmert takarja, másrészt díszítő célt szolgál. Ebből akár vízesés is folyhatna a medencébe, hasonlóan ehhez:

Mi a betonszegély helyett földzsák-szegélyt tervezünk. Sőt, a falat is abból szeretném megépíteni. Olcsóbb, kevesebb szakismeret kell hozzá, bár gyakorlat azért nem ártana. De mire eljutunk a medencéig, addigra a kerti kanapé megépítésével csak megszerezzük azt is.

 

Emellé a 4,5 m átmérőjű, 90 cm mély, lesüllyesztett medence mellé egy másikat is tervezek. Egy kisebbet, ücsörgésre. Ugyanis van még egy fém palástunk, ami 3,5 m átmérőjű, és 50 cm mély medencére elég.

Ennek a kialakítása hasonlóan történne, de ötvöznénk a fémpalástos és a földzsákos medencét. A terv leírását (és remélhetőleg hamarosan az elkészítés menetének fotókkal történő dokumentálását) ide kattintva tudja elolvasni.

Ezzel azonban még nem fejeztük be. Még kell egy nagyon sekély vízmedence is... Mert mi van, ha valaki nem akar vízbe menni? De napozni azért szeretne? (Az meg se fordul a fejemben, hogy akkor a közelébe se megy a medencének...) Ezért készítenénk egy mindössze kb. 20 cm mély "medencét" is, napozásra.

Mint gazdagék.

Ennek egyszerű elkészítési módját a Pancsolók menüpontnál olvashatja.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek