Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Táblajátékok

Mancala

Az ősi mankala játék eredete homályba vész. A világ legrégibb (stratégiai) táblajátékának is mondják.

Mancala Mancala Mancala Mancala

Sok száz néven ismerik, és több tucat változatát játsszák Afrikában, Ázsia egyes részein, a Nyugat-Indiai szigeteken és Dél-Amerikában is. A legnagyobb népszerűségre Afrikában tett szert, hiszen a kontinens szinte valamennyi térségében játsszák. Itt jelentősége nem ritkán túlmutat egy egyszerű táblajátékon, kiemelkedő szerepet kap rítusok, ceremóniák, ünnepek (temetések, esküvők… stb.) alkalmával is.

MancalaMancala

Nem ritkán az uralkodói udvar legmagasztosabb rítusainak kellékeként találkozunk vele, az uralkodó beiktatásakor e játékkal bizonyította stratégiai képességét, higgadtságát és bölcs előrelátását, mellyel majdan népét oltalmazza és kormányozza.

Mancala Mancala

Széleskörű elterjedtsége magyarázza, hogy mind magának a játéknak, mind az ehhez használt táblának megannyi változata létezik.

A játékhoz szükséges eszközök

Tábla: két sor, soronként hat lyukkal, a tábla két végében 1-1 gyűjtőrekesszel (mindig a nekünk jobb kéz felőli gyűjtőrekesz a sajátunk).

Figurák: Meghatározott számú mag, kavics vagy golyó. Mindkét játékosnak egyforma mennyiségű golyója van. Ezek száma 6-tal osztható, és nem kell egymástól megkülönböztetni őket.

Mancala Mancala

Nyitó helyzet

Kezdetben mindkét játékos a saját 6 rekeszébe egyformán elhelyezi a golyóit. 24 golyó esetén négyesével, 18 golyó esetén hármasával, stb.

Játék menete

Bármelyik játékos kezdhet, mégpedig úgy, hogy a kezdő játékos a saját térfelének bármelyik lyukát tetszőlegesen kiválaszthatja, és az abban elhelyezett összes figurát az óramutató járásával ellentétes irányba haladva egyesével elhelyezi a következő lyukakban. (Az ellenfél lyukjaiba is tehet, ha az következik.)

A másik játékos szintén kiválasztja a saját mezőjének bármelyik lyukát, és hasonlóképpen folytatja a szétosztást.

Az ellenfelek felváltva lépnek.

Minden szétosztásnál a lyukakban levő összes golyóval kell továbblépni. (A szétosztás során hol szaporodik a lyukakban levő golyók száma az osztás miatt, hol csökken az elfogásoknak köszönhetően.)

Egy-egy lyukban lévő golyók elfogásának több változata is van. Jellemzően egy adott számú golyót tartalmazó lyukban vagy egy adott konfigurációval átellenben lévő lyukban kell befejezni a szétosztást, vagy "vetést". Pl. ha valamely lépésben az utolsónak letett golyót olyan lyukba sikerül letenni, amelyben korábban 1 vagy 5 golyó volt (és így most 2-re vagy 6-ra egészült ki a számuk), ekkor ezeket a golyókat zsákmányként levesszük és saját gyűjtőrekeszünkbe helyezzük.

Egy másik gyakori elfogási szabály az, hogy akkor fogja el egy játékos valamely lyuk tartalmát, ha az abban lévő magok száma meghalad egy korlátot.

Ha a szétosztás során az utolsó golyó a saját gyűjtőrekeszbe kerül, ismét vethetjük a magokat.

A játék akkor ér véget, ha az egyik játékosnak már nem marad golyója a saját térfelén, és ezért nem tud lépni. Ekkor a táblán maradt valamennyi golyó az ellenfélé lesz. A zsákmányolt golyókat a játszma végén összeszámolják, és az győz, akinél végül is több golyója van.

Mancala Mancala

 

A Mancala készletek is rendkívül változatosak. Szebbnél-szebb faragott táblákat ill. tartókat készítenek:

Mancala Mancala Mancala Mancala

De azért vannak olcsóbb kivitelek is:

Mancala Mancala

Sőt, lehet mégolcsóbban is:

Mancala Mancala Mancala Mancala

A köveket helyettesíthetjük tojáscukorral, mogyoróval, stb.

Mancala Mancala
Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek