Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Kerti építmények

Lugasok

Habár a szakirodalom lugasnak a növényekkel befuttatott pergolát nevezi, a kettő számomra két különböző dolog. Én lugason a hosszan elnyúló, egyenes vagy ívelő átjárót értem, a futónövényekkel sűrűn benőtt építményt. Azt az egyszerű támrendszert, ahol elsősorban a növényzet dominál.

Lugas Lugas Lugas Lugas

Ezzel szemben a pergola a szerkezetével, anyagával, megmunkálásával, árnyjátékával díszíti a kertet. Habár arra is növényeket futtatunk, mégsem az az elsődleges.

Lugas Lugas

A lugasnál a növények adják az árnyékot, a pergolánál a tartószerkezetre szerelt fa- vagy bármilyen más anyag.

Lugas Lugas

Ugyancsak lugas az általában lécekből készített, rendszerint rácsszerűen kiképzett és kúszónövénnyel befuttatott, szellős, ajtó nélküli, egyetlen helyiségből álló kis építmény, amely árnyas pihenőhelyül használatos.

Lugas Lugas Lugas Lugas

A lugasok egyszerű szerkezetek, függőleges tartó és vízszintes tartott elemekből épülnek fel. Az oszlopokat vízszintesen léccel, dróttal, zsineggel stb. kötik össze. Az elkészült támrendszert rövid időn belül befutják a futónövények, teljesen betakarva azt.

Lugas Lugas Lugas Lugas

A lugasok bármilyen anyagból készülhetnek. Vessző, durván megmunkált faanyag, tégla vagy kő, vasszerkezet mind számításba jöhet. Itt a legfontosabb szempont a növényzet megtámasztása.

Lugas Lugas

A pergola komolyabb építmény, amelyet hangsúlyosabb felső árnyékoló szerkezet jellemez.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek