Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Játékok

Kubb

A Kubb egy régi klasszikus svéd játék, amely egy kis balti-tengeri szigetről származik. Néhányan Viking sakknak is hívják.

Svédországon kívül sokan játsszák még Dániában, Finnországban, Norvégiában, Angliában, Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Csehországban, Hollandiában és Spanyolországban. Több országban rendszeresen rendeznek hivatalos Kubb bajnokságot, valamint egy ideje minden évben hivatalos világbajnokságot is.

A játék alapjaiban nagyon egyszerű, bár elsőre bonyolultnak tűnhet. De mindenképpen érdemes megismerkedni vele. Sőt, kipróbálni! Mert semmilyen leírás nem adja vissza azt az élményt, amit a játék jelent! A következő ízelítőnek beillő leírás nem a játék részletes szabályzata, csak vázlatosan ismerteti a játékot.

Egy készlet a következőkből áll össze:

  • 1 db Király
  • 10 db Kubb
  • 6 db dobófa
  • 4 db sarokjelző

A Kubb készleten kívül szükség lesz két csapatra. A csapatok 1-6 fősek lehetnek.

A játék előtt a 4 sarokjelző segítségével kijelöljük a pályát, ami a hivatalos VB szabályok alapján 5x8 méter. Majd a két rövidebb oldalra felállítunk egymástól egyenlő távolságra 5-5 Kubb-ot. Ezt a rövidebb oldalt hívjuk alapvonalnak, és ide állnak a csapatok egymással szemben. A pálya közepére felállítjuk a Királyt. Ha ezzel megvagyunk, már mehet is a játék.

A cél az, hogy a 6 dobófával eltalálva ledöntsük az ellenfél csapat 5 Kubbját, majd ezután a Királyt. Fontos tudni, hogy ha a Királyt hamarabb eldöntjük, mint ahogy leütöttük volna a Kubbokat, akkor azonnal elveszítjük a játékot!

Ha a csapatunk nem a világ legjobb célbadobóiból áll, akkor kicsi az esély, hogy első dobásra megnyerjük a játékot. Arról nem is beszélve, hogy a dobófa helyes dobásának is megvannak a szigorú szabályai. Szóval tegyük fel, hogy nem sikerült csapatunkba leszerződtetni egyetlen VB bajnokot sem, és elsőre csak 2 Kubbot ütünk le az ellenfél alapvonalán álló Kubbokból. Ilyenkor az ellenfél csapat összeszedi az általunk leütött Kubbokat, és a saját alapvonaláról átdobja a mi pályánkra. Mi, ott ahová estek a Kubbok, felállítjuk őket. Fontos, hogy az átdobott Kubbok a mi térfelünkre érkezzenek. Ha az ellenfélnek két probálkozásból sem sikerül megfelelően átdobni a Kubbokat, akkor mi fogjuk elhelyezni őket. (Remek hely például a király mögött pontosan 30 cm-el.) Ezeket a leütött és átdobott Kubbokat mezőkubboknak hívjuk. Most a másik csapat fog dobni a mi Kubbjainkra 6 dobófával. Fontos, hogy nekik először a Mezőkubbokra kell dobniuk. Csak azok leütése után dobhatnak az alapvonalunkon álló 5 Kubbra. A játék kedvéért tételezük fel, hogy az ellenfél csapat nálunk is kevesebb VB bajnokot szerződtetett soraiba, és így csak egyetlen Mezőkubbot üt le. Ebben az esetben először is nagyon örüljünk, mert nagy szerencsénk van! Majd a csapatos örömködés után az alapvonalunkról dobjuk vissza a leütött Mezőkubbot, amit az ellenfél felállít. Ezt követően széles mosollyal arcunkon sétáljunk előre a térfelünkön maradt, le nem ütött mezőkubbal egy vonalba, majd innen dobjunk! A játék nagyából így zajlik mindaddig, míg valamelyik csapat le nem üti az ellenfél térfelén lévő összes Kubbot. Ha ez megvan, akkor az alapvonalról lehet dobni a Királyra. A Király sikeres ledöntésével pedig meg is nyertük a játékot!

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek