Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Sport

Krokett (Croquet)

A krokett egy angol ütős labdajáték, - nem összekeverendő a croquette nevű étellel - amelynek lényege, hogy sima terepen 6–10, bizonyos rendben elhelyezett 20–30 centiméteres kis kapun minél kevesebb ütéssel átjuttassanak egy fakalapáccsal ütött fagolyót.

Krokett Krokett

Nagyon népszerű kikapcsolódást biztosító játék, amelyet elsősorban a Brit nemzetközösség országaiban és Franciaországban űznek.

A kroketthez nem kell akkora hely, mint más labdajátékhoz. 40x30 m-es, jól lehengerelt pályán lehet játszani.

Krokett Krokett

Egy korkett készlet általában 4 vagy 8 db ütőből (színenként egy), ugyanannyi labdából (színenként egy), 6 vagy 10 db kapuból és 2 db jelölőfából tevődik össze.

Krokett Krokett

A golyók fából vagy műanyagból készülnek.

Krokett Krokett

A kapu 20 cm magas, 15 cm széles. Haladóknál 10, kezdőknél 6 kaput használnak.

Krokett Krokett

A golyót 9 cm kerület,. 400 gr súlyú és ugyanoly színű kalapáccsal ütik, mint amilyen színű a labda. A korai ütők inkább bunkók és botok voltak, ám a célszerűség miatt a 18. századra átalakultak súlyos, kiegyenesített hokiütővé.

Krokett Krokett

 

Az ütőket elkészíthetjük magunk is, a következő videó ebben nyújt segítséget. Persze, nem muszáj ennyire gyönyörűnek lennie. Ez igazi profi munka.

 

A játék

A ma játszott Croquetnek több változata ismert, melyek a pontozásban, az ütések sorrendjében és a pálya felállításában is eltérhetnek. A játéknak két nemzetközileg elfogadott formája van, a golf Croquet és az egyesületi Croquet. Számos, kevéssé ismert változata is létezik, mint az extrém Croquet és a biciklis Croquet (melyet valószínűleg a Póló ihletett).

A 6 kapuval játszott krokettnél a kapuk elhelyezése:

Krokett Krokett Krokett Krokett

És a 10 kapus pálya:

Krokett Krokett Krokett Krokett

A játék szabálya ide kattintva letölthető.

A játék célja: minden golyót minden kapun, mielőbb, a legkevesebb ütéssel átütni. Az győz, aki előbb éri el ezt a célt.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek