Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Táblajátékok

Kínai dáma

A kínai dáma stratégia játék. Egy csillag alakú tábla és 6 x 10 db bábu szükséges hozzá. 2, 3, 4 vagy 6 játékos játszhatja.

Kínai dáma Kínai dáma

A játék célja

Az összes bábu átmozgatása a játékossal szemben levő, ellenkező oldalra, csillagpontra. Aki elsőnek viszi át a bábuit a csillag egyik csúcsából a szemközti csúcsba, az nyer.

A játék menete

Minden játékos kap 10-10 azonos színű bábut, ezeket elhelyezi a hatágú csillagot formázó játéktér valamelyik háromszögében. A világos bábukkal lévő játékos kezd, majd az óramutató járásával megegyezően folytatódik a játék.

Az a játékos, aki következik, egy bábuval léphet egyszerre. Kétféleképpen mozgathatjuk a bábukat: vagy lépünk egy egységnyit bármelyik irányba, szabad mezőre, vagy átugrunk egy szomszédos bábut, szintén bármelyik irányba. A sorozatos ugrás megengedett.

A játék a tábla közepét elérve válik igazán érdekessé, amikor a színek keverednek és gyorsan változik a játszma.

Szabályok

  1. Egyszerre egy bábuval mozoghat
  2. A bábu bármilyen irányba, bármely vonal mentén mozoghat
  3. Csak akkor ugorhat egy bábuval, ha az egyenesen tud haladni
  4. Csak akkor ugorhat át egy bábut, ha az ellenkezõ oldalon üres lyuk van

A játékot az a játékos nyeri, aki először tudja átvinni az összes bábuját az ellenkező oldalra. A többiek folytathatják a játékot és így lesz 2. , 3. stb. helyezett is.

Ha csak 2 vagy 3 játékos játsza a kínai dámát, kevesebb bábuval játszák, vagy választhatnak 3 vagy 2 színt, és egyszerre ennyi színnel játszanak.

Kínai dáma Kínai dáma

A készen kapható játék helyett festett kavicsokat is használhatunk, betonlap pályán.

Kínai dáma

 

Ez a játék is elkészíthető nagyméretben. Elsősorban papír vagy valamilyen anyagból készült játéktérrl, hiszen a csillag alakú pálya egy kicsit megbonyolítja.

Óriás kínai dáma Óriás kínai dáma
Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek