Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Világítás a kertben

Kerti lámpák

A kerti lámpák kiválasztása előtt több mindennel is tisztában kell lennünk. Az egyik, hogy eldöntsük, milyen feszültségről fognak lámpáink működni.

A 12 V-os lámpatestek házilag is letelepíthetők, és az alacsony feszültségnek köszönhetően a kertben nem alakulhat ki áramütés veszélye.

A 230 V-os lámpák ott indokoltak, ahol erőteljes megvilágításra van szükség a megfelelő látási viszonyok kialakításának érdekében. Ezeket a rendszereket mindig villanyszerelővel építessük ki.

Következő szempont, hogy eldöntsük, hogy milyen fényhatást szeretnénk elérni.

Kerti világítás

A különböző megvilágítási funkciókhoz más és más típusú lámpatesteket válasszunk. A lámpák különböző irányban adják ki fényüket: felfelé, lefelé vagy oldalra világíthatnak. Nem mindegy, hogy mikor melyiket választjuk, mit milyen fénnyel világítunk meg.

Felfelé irányuló irányfények

Építészeti elemeket, oszlopokat, szolitereket emelhetünk ki látványosan.

Talajba süllyesztett lámpák

Ezek fényével a bokrokat, cserjéket, a fák koronáját hangsúlyozhatjuk.

Kiugró ereszek aljára szerelve visszaverődő szórt fényt kapunk, falaknál súroló fényhatást érhetünk el. A falra rögzített, vagy a falba, illetve burkolatba süllyesztett lámpák a súroló fénnyel kiemelik a burkolat textúráját.

Faágra szerelt lámpák

Ezekkel a lámpákkal kétféleképp világíthatjuk meg fáinkat. Ha felülről jön a megvilágítás, holdfényhatást érünk el, míg ha a lombkorona alulról kapja a fényt, valószerűtlen, sejtelmes lesz a hatása.

Kerti világítás Kerti világítás

Laza lombkorona esetén szórt fény vetődik a kert nagy részére.

Kerti világítás Kerti világítás Kerti világítás Kerti világítás

Víz alatti lámpák

Ezek a lámpák elénk tárják a teljes víz alatti életet. A tóban levő kövek, növények, állatok hangsúlyossá válnak fényüknél.

Mindig vízmentes, kimondottan kültérre ajánlott darabokat válasszunk. A kő vagy kerámia lámpatesteket gyakran foglalat nélkül árusítják. Az ilyenhez feltétlenül vízálló foglalatot vegyünk. A földbe süllyesztett növényvilágítók esetében fokozottan figyelni kell a megfelelő tömítésekre.

A lámpák kapcsolása történhet egyszerű kapcsolóval, alkony- és mozgásérzékelős kapcsolóval is, sőt, ma már gépkocsiból irányítható megoldások is létezek.

A világítótestek kapcsolhatóságát egyéni elképzeléseink szerint határozhatjuk meg. Kapcsolhatunk minden lámpát külön-külön, de akár zónákra is oszthatjuk a kertet, és egy kapcsolóval működtethetjük mondjuk az összes út melletti lámpát, egy másikkal a főzőhely és egy újabb körön a medence körüli lámpatesteket.

Használjunk alternatív kapcsolókat, hogy minden világítótest a házból és a kertből egyaránt kapcsolható legyen. A külső kapcsoló azért fontos, mert így mindig kéznél van a világítás, a belső kapcsoló pedig praktikus, ha este szeretnénk kimenni, vagy éjjel betolakodót vélünk a kertben, mert így egy mozdulattal belülről is fényárba boríthatunk mindent.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek