Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Sport

Kerti golfpálya kialakítása

Ha kedveljük a golf játékot, de nincs a közelünkben golfpálya és elég nagy a kertünk, ott is kialakíthatunk egy kisebb pályát. Persze nem 18 szakaszból állót, de 1 vagy 2 játéktérre könnyebben találunk helyet.

Kerti golf Kerti golf

Azt, hogy mekkora legyen a pálya, nemcsak a kert mérete határozza meg, hanem azt is vegyük számtásba, hogy mennyi időnk, energiánk és pénzünk lesz a fenntartására. Mindegyikből kell bőven. Ha biztosak vagyunk benne, hogy bírni fogunk vele, vágjunk bele a pálya építésébe.

A pályaépítés menete

1. Tervezzük meg a pályát

Legelőször döntsük el, hogy hova kerüljön a pálya, hol legyenek az egyes szakaszok, bennük a tee, a fairway, a green. Válasszuk ki a legalkalmasabb helyet. Ha bunkert is szeretnénk, annak a kialakítására is gondoljunk. Tervezzük meg az egész pályát papíron, majd kezdjünk hozzá a valóságban is.

Golfpálya

Kerti golf Kerti golf

2. Tereprendezés

Jelöljük ki a területen a szakaszokat. Ahol szükséges, távolítsuk el a fákat, bokrokat – de ha ezek útban vannak, inkább vezessük másfele a pályát. Szabaduljunk meg az útba eső kövektől, felesleges tárgyaktól. Ha most telepítjük a pálya füvét, gondoljunk a megfelelő fűkeverékek kiválasztására, amelyek bírják a rövidre nyírást és tömött, sűrű gyeptakarót képeznek.

Kerti golf Kerti golf

3. Alakítsuk ki az egyes szakaszok elütőhelyeit

Alakítsuk ki a tee-t, az elütőhelyeket. A tee-t rövid, 10-15 mm-re vágott, sűrű gyeptakarónak kell fednie. Ezt nem lesz egyszerű megvalósítani a mi éghajlatunkon.

Ezért használhatunk műfűvel borított tee dobozokat is. Olyan magasságba tegyük, hogy később se legyenek útban a fűnyírónak. Azt ugyanis minden nap használni kell a szép gyep érdekében…

Kerti golf green Kerti golf green

4. A pályatestek kialakítása

Kaszáljuk le a füvet az elütőhely és a green közötti területen, vagyis a fairway területén. A tee-knél kezdjük a nyírást, és haladjunk vele a greenig a kívánt szélességben és hosszúságban. A fairway szélén hagyhatjuk durvábbra a füvet. A fairwayeket rövid vágást elviselő fűfélékkel telepítik, állandóan gondozzák, ezért alakulhat ki a csodaszép színű, tömöttségű és mintázatú gyep. Nekünk nagy valószínűséggel nem lesz az…

Golfpálya Golfpálya

5. Homokbunker építése

Amennyiben akadályt is szeretnénk a pályánkra, építsük meg a bunkert. Ássuk ki a megfelelő méretű és mélységű gödröt, távolítsuk el a köveket, fagyökereket, majd töltsük fel legalább 15 - 25 cm vastagon homokkal.

Bunker Bunker

6. Water hazard készítése

Vizes akadályt is építhetünk, vagy kihasználhatjuk a meglevő medencét, kacsaúsztatót.

Kerti golf Kerti golf

7. A putting green elkészítése

Építsük meg minden fairwayhez a célterületet, a putting greent. Ennek a területnek egyenletesnek, simának kell lennie, és itt olyan rövidre kell vágni a füvet, hogy épp csak ne vésse le a fűnyíró a talajt. Itt, a lyuk körüli területen nagyon fontos a gyep minősége, tömöttsége, mert a labda gurulása, sebessége, egyenletessége ettől függ, és itt ez a fő szempont. Persze, az esztétikuma sem elhanyagolható.

Kerti golf greenKerti golf green

Választhatunk a fű helyett műfüvet is, de ennek a kialakítása sokkal költségesebb. Igaz, a fenntartása viszont kevésbé macerás. Itt ugyanis a gyepet 3-4 mm magasra kell vágni, és folyamatos, intenzív gondozásra van szükség.

Kerti golf green Kerti golf green

Ha nagyon kicsi a kertünk, elég, ha a golfpályából csak a greent valósítjuk meg. Ez már ad egy kis golf-élményt, és ekkora területet könnyebben karbantarthatunk.

Kerti golf green Kerti golf green

8. Telepítsük a zászlókat és a lyukakat

A lyukakat – ha nem akarjuk, vagy nem tudjuk hol megvenni – földbe süllyesztett konzervdobozokkal is helyettesíthetjük. Olyan konzervdobozokat válasszunk, amelyik mérte leginkább megközelíti a golflyuk méretét, a 4,25 inchet. Vágjuk ki a konzervdoboz alját, hogy a csapadékvíz ne álljon meg benne.

Szabályos golf zászló helyett használhatunk fa vagy műanyag botot. Magassága szabály szerint 7 láb.

Golf zászlók Golf zászlók Golflyuk Golflyuk

9. Szerezzük be az egyéb hozzávalókat

Vegyük meg az ütőket (még ha nem is minden fajtát, mert annak ára kb. 60.000 Ft-nál kezdődik) a labdákat, a tee-ket, markereket, stb.

Golf

Golf Golf

10. És ha mindez meg van, kezdődhet a játék!

Kerti golf Kerti golf

Kerti golf

 

Egy igazi - és ráadásul nagyon szép - kerti golfpálya elkészítését nézheti meg ide kattintva..

Rabbitként, - a kezdő játékosokat nevezik "nyúlnak" - ha nem ismerjük a szabályokat, játszhatjuk a golfot a saját elképzelésünk szerint is. De ha már vettük a fáradtságot a pálya megépítéséhez, érdemesebb, ha utánanézünk a pontos szabályoknak, pl. a Magyar Golf Szövetség honlapjáról.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek