Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Világítás a kertben

A kert fényei

A kertek, és általában a külső terek világításának tervezésekor legyünk figyelemmel környezetünkre is. Kerüljük a teljes kivilágítást, a szinte nappali fényben úszó kert látványa a szomszédnak sem szimpatikus. Sőt, inkább kellemetlen, zavaró.

Kerti világítás Kerti világítás Kerti világítás Kerti világítás

Az esti fények, a tér minden irányába szétszórva, felületekről visszaverődve, olyan mértékű fényszennyezést okoznak, hogy az égbolton a csillagképek már alig észlelhetők lakott területeken és azok környékén.

Kivilágítva Párizs kivilágítva

Nyáresti órákban a csillagos égbolt, nagyobb városok területéről nézve, már nem nyújtja azt a csodálatos látványt, mint a településektől távolabb eső részeken. A Tejutat pedig szinte már sosem látni felettünk.

Kerti világítás Kerti világítás

Lassan csak az afrikai csillagos égbolton gyönyörködhetünk az igazi világítótestekben.

Csillagos ég Csillagos ég

Az állatvilág éjszakai életére is hatással van környezetünk világítása. Megzavarjuk a rovarok, az éjszakai ragadozóknak természetes életmódját. A fénnyel némelyiket a világítótestek közelébe csalogatva elpusztulásukat is okozhatjuk. Másokat pedig éppen a fénnyel riasztunk el lakókörnyezetünkből, ezáltal szegényebbé téve egy-két hanggal az esténként ciripelő rovarok hangversenyét.

Kerti világítás Kerti világítás

Mivel a kertvilágítás létesítésével valamilyen szinten fölborítjuk környezetünk ökológiai egyensúlyát, ezért célszerű a visszafogottság. A világítóeszközöket gondosan válasszuk meg, kerüljük a fényt felfele adó lámpák használatát.

Kerti világítás Kerti világítás

Használjunk időkapcsolós megoldást. A kertvilágítás működésének időzítésével a kora esti órákban kellemessé tesszük környezetünket, majd nyugovóra téréskor, elsötétítve átadjuk kertünket az éjszakai élővilágnak.

Kerti világítás Kerti világítás
Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek