Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Táblajátékok

Kelta Királyi táblajáték

A játék eredete az idõszámítás előtti 4. évszázadra nyúlik vissza.

Skandináviában, Izlandon, Németországban, Angliában, Welszben és Írországban játszották egészen a 17. századig, ahol is nagyon népszerű játék volt.

A játékot ketten játszották, egyenlőtlen számú bábuval, többféle méretű táblán. A leggyakoribb a 7x7-es és a 11x11-es játékmező volt.

Kelta Királyi táblajáték

Az egyetlen király a tábla középen helyezkedik el, körülötte 12 bábu, akik a királyt védelmezik. Az ellenfél csapata 24 bábuból áll és a tábla 2-2 egymással szemben lévő oldalán 6-6-6-6 négyzetet foglalnak el a képen látható módon. Így indul a játék.

Minden bábu a sakkban szereplő bástya szabályai szerint mozoghat. Ha két oldalról közrezár egy ellenséges bábut, akkor elfoghatja, vagyis leveheti a tábláról, de abban az esetben, ha két bábu közé áll be az ellenfél bábuja, akkor nem lehet levenni. A bábuk nem ugorhatják át egymást.

A középső négyzetet csak a király foglalhatja el, a többiek keresztezhetik ugyan, de rajta nem állhatnak meg. A király is részt vehet az elfogásban, de ő csak akkor fogható el, ha mind a négy oldalról bekerítik.

A király csapata akkor nyer, ha a királynak sikerül eljutnia a négy sarok egyikébe, a másik csapat abban az esetben nyer, ha elfogják a királyt, azaz négy oldalról bekerítik, vagy pedig a tábla szélénél három oldalról kerítik be.

Kelta Királyi táblajáték Kelta Királyi táblajáték

A játékot akár magunk is elkészíthetjük egyszerűbb anyagokból, de meg is vásárolhatjuk.

A 31x31 cm méretű játék megrendelhető a World Spirit Arts honlapon. A játék talapzata feketére pácolt fa, a lapok és bábuk égetett mázas kerámiából készültek.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek