Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Sport

Gyepteke

A gyepteke Angliából származó golyós sportjáték.

Gyepteke Gyepteke Gyepteke Gyepteke

A játék lényege hasonlóan a többi golyós sporthoz a pályán lévő kisgolyó (jack) közelítése a játékosok nagyobb, íves vonalú mozgást leíró golyóival.

Egy gyepteke (bowls) csapat lehet egyszemélyes, páros vagy négy fős, ilyenkor 4-4 golyóvalv játszanak. Trió formációban játékosonként 3-3 golyóval történik a játék. A golyók tömege 1,59 kg, átmérőjük 116-134 mm. Nem tökéletes gömb alakúak, ami hozzájárul az íves vonalú gurulásukhoz.

Gyepteke Gyepteke

A játékot a pálya mindkét irányába játsszák. A mérkőzés elején eldöntik, ki kezdi a játékot. A kezdő játékos határozza meg a golyók elgurításának helyét (helyezi el a sárga szőnyeget) és ő guríthatja el a jacket is, ezzel meghatározza a játéktér középpontját, ez max. 30 m lehet. (A kezdés joga át is adható.) Ezt követően a csapatok felváltva gurítanak. Érdekesség, hogy a jack elmozdítható a kezdési helyéről, így megváltoztatható a játéktér.

Sorsolás után a kezdő játékos határozza meg a golyók elgurításának helyét (helyezi el a sárga szőnyeget) és ő guríthatja el a kisgolyót, a jacket is (rendszerint 23-35 méterre), ezzel meghatározza a játéktér középpontját. (A kezdés joga át is adható). A jack 63-64 mm átmérőjű, szabadtéren gyepen 225-285 g tömegű, szabadtéren vagy teremben műfüves szőnyegen 382-453 gramm. A gurító/kezdő szőnyeg (rendszerint sárga színű) 60 x 36 cm.

Ezt követően a játékosok vagy csapatok felváltva gurítanak a pályán.

Gyepteke Gyepteke

 

A pálya szabadtéren igen egyenes, sík felületű gyep, teremben műfűhöz hasonlatos szőnyeg borítású, hossza 31-40 m, a szélessége 4,3-5,8 m (teremben 4,6-5,8m). A pályát csatorna, vagy árok szegélyezi, amely 20-38 cm széles és 5-20 cm mély. (Teremben csak a pálya végében lévő árok megléte kötelező)

Gyepteke Gyepteke

Minden mérkőzés 2 nyert szettig tart. A szettek előre meghatározott számú „end”-ekből állnak, melyeket értelemszerűen maximálisan 4:0-ra lehet nyerni mind a 8 golyó elgurítása után.

Egy end mind a 8 (18) golyó elgurításából áll. Az endet az nyeri, akinek a golyója a legközelebb van a jack-hez és annyi ponttal, amennyi golyója közelebb van, mint az ellenfél legjobb golyója.

Ha az ellenfelek legközelebbi golyói egyforma távolságra vannak (pl. mindkettő hozzáér a jack-hez, vagy nem állapítható meg különbség), akkor az end eredménye 0:0 is lehet, ez az ún. “no score”. Aki az endet nyerte, az kezdi a következőt endet.

A második körben semmi esetre sem kezdhet az előző kezdő csapat.

Gyepteke Gyepteke

Ha 2 szett után 1:1 az állás, akkor ”tie-break” következik. A “tie-break” 2 nyert endből áll. Ezekben az endekben nem számít, hogy hány golyó van közelebb a jackhez, az end megnyeréséért mindenképpen csak 1 pont jár.

Ha a golyó érinti a jacket befújják egy speciális anyaggal bejelölésképp, mert ha lekerülne a pályáról, akkor is játékban maradnak ezek a golyók.

A játékosok alapesetben a harmadik elgurított golyó után mehetnek oda megnézni az állást közelről. Kivétel természetesen van: ha nagyon fontos vagy éppen nehezen látható állás van a pályán, akkor a mérkőzésvezető engedélyével mindkét játékosnak oda kell mennie és az állás megtekintése után egyszerre kell visszaballagniuk a sárga szőnyeghez.

A játékot meg kell hagyni, nagyon elegáns ruhában játszák mind a hölgyek, mind az urak. Hiába, angol sport...

Gyepteke Gyepteke

 

A pálya elkészítése se egyszerű munka, a fenntartása azonban még több gonddal jár. Főleg a mi éghajlatunkon. Angliában legalább a párás, csapadékos időjárás miatt szép dúsan nő a fű, míg nálunk öntözés mellett is csak kiég a nyári hőségben.

Gyepteke Gyepteke
Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek