Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Sport

Golf

A golf nagy hagyományokkal rendelkező ütős labdajáték, amelyről már 1457-ből vannak írásos feljegyzések. Ez a füves pályán játszható sport 100 év múlva már Franciaországba is eljutott Stuart Máriának köszönhetően, aki az első női golfjátékosnak számított. Ma közel 50 millióan játszák ezt a remek sportot.

Golf Golf

A golfot a nagyméretű, gondozott golfpályán játszák, amelyet tájépítész tervei alapján készítenek el. A legtöbbször igazán gyönyörű helyre, így a golf nemcsak sport, de a természet, a táj szerelmeseinek igazán csodálatos élményt is jelent.

Golf Golf Golf Golf

A golf alapvető szabályait 1744-ben foglalták először írásba, amely ma már több száz oldalt tesz ki, tekintettel a pálya nagyságára és a rendkívül sokféle előforduló lehetőségre. Ezeket a szabályokat ezért nem fogom most itt részletezni…

A játék

A játék célja a golflabdát a lehető legkevesebb ütéssel az elütőhelyől a legalább 100 méterre levő lyukba bejuttatni. Ha ez 1 ütéssel sikerül, azt nevezik „Hole in one”-nak, vagy Ásznak.

Két alapvető játékforma létezik, a stroke play és a match play.

A stroke play során a játék célja a pálya végigjátszása. Nincs ellenfél, csak a játékosokat hasonlítják össze egymással. A match play játéknál több lyukat megnyerve kell egy konkrét ellenfelet legyőzni.

Golfpálya

A játéktér, vagyis a golfpálya 18 szakaszból áll és a teljes hossza 7 km is lehet.

Golf Golf

A 18 szakasz mindegyikén megtalálható az elütőhely (tee), a pályatest (fairway) és a green.

Golf Golf

A gyakorlópályák 6 vagy 9 szakaszból is állhatnak.

A pálya kialakítása, fenntartása, gondozása rendkívül költséges, ezért házi kertekben csak kisebb változatának elkészítésével vagy a minigolffal próbálkozzunk.

Kerti golfpálya kialakításához a Kerti golfpálya oldalon talál útmutatót.

Ütők

Az érvényes szabályzat szerint minden játékos maximum 14 golfütőt vihet magával a golf táskában. (Versenyeken csak gyalog, egyébként a kényelmesebbek az aranyos golfautókkal.) A különböző ütésekhez használt ütők 5 típusba tartoznak, amelyek hosszukban, anyagukban és az ütőfej dőlésszögében térnek el egymástól.

Ezek: Fa (wood) – Vas (iron) – Hibrid v. rescue – Wedge – Putter ütők

Golf Golf

Golf

Golflabda

A golflabda minimum 42,67 mm átmérőjű, maximum 45,93 gramm súlyú. A labda felülete nem egyenletes, rajta 366 szabályosan elhelyezkedő kör alakú bemélyedés található. Ezek a bemélyedések akadályozzák meg a forgásirányba történő elmozdulását a labdának, és ezek teszik lehetővé, hogy háromszoros távolságra repüljenek.

Golf Golf

A golflabdákat – a beazonosíthatóság kedvéért – beszámozzák.

Egyebek

A tee-k, amelyek leginkább szögekre hasonlítanak, fából vagy műanyagból készülnek. Használatuk az elütőhelyeken engedélyezett, ahol a labdát könnyítésként a földbe szúrt tee-ről ütik el.

Golf Golf

Amikor a labda a greenen van, fel lehet venni tisztítás céljából, illetve abban az esetben, ha egy másik játékos putt-vonalában található. Ekkor a labda helyét egy markerrel, egy lapos műanyagból készült koronggal vagy érmével meg kell jelölni.

Golf Golf

A pitch-villa a greenen, a labda becsapódása következtében keletkezett mélyedés kijavítására szolgál.

Golf Golf

Golf

A játék során az eredményeket a score-kártyára jegyzik fel.

 

Bővebben a golfról, szabályairól a Magyar Golf Szövetség honlapján olvashat.

Házi "kiskertben" is kialakíthatunk golfpályát. Nyilván nem 18 lyukút, de egy 1 szakaszból álló pálya, vagy legalább a green megoldható bármilyen kicsi kertben is.

Ennek leírását a Kerti golfpálya menüpontban találja.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek