Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Táblajátékok

Go játék

A go vagy gó kb. 4000 éves kínai eredetű. 2 személyes táblajáték, amely elsősorban a távol-keleten népszerű. Go-nak Japánban nevezik, Kínában vei-csi a neve, Koreában pedig baduk néven ismerik.

Go játék

A szabályai egyszerűek. Egy 19 x 19-es, egymást keresztező vonalból álló táblára a játékosok egymás után helyezik fel bábuikat. (Az eredeti játékot a kínaiak 17 x 17-es táblán játszották, de ma is sokan játszák kisebb, 13 x 13 vagy 9 x 9 táblán.)

A bábukat a vonalak kereszteződésére kell feltenni, nem a közrefogott területre.

A játék célja, hogy minél nagyobb területet foglaljon el a táblából a játékos. Akinek ez sikerül, az a nyertes. A játék végén összeszámolják az elfogott bábukat és az elfoglalt terület nagyságát a győztes megállapításához.

A már táblára rakott bábuk nem mozdíthatók, kivéve, ha azt az ellenfél elfogja.

 

A gó játék nagyméretű változatához jó nagy helyre és nem kevés bábura van szükség. Ezért inkább az asztali változatát készítsük el, az is elég nagy lesz.

Go játék Go játék

Ha nem felel meg a tábla rajzolt változata, készítsük burkolólapokból.

Jó nagy asztalra 10 x 10-es csempét/padlólapot nagyobb hézagokkal ragasszunk fel, és a fugákat hagyjuk szabadon. Ezek fogják jelölni a bábuk helyét. (Kisebb asztal esetén nagyobb csempelapokat 5 x 5 cm-es darabokra vágva elfér a 19 mező egy 1 méteres asztalon is.)

A bábukat készíthetjük ping-pong labdákból, 2 különböző színre befestve. A csempelapok találkozásánál levő fugákban megmaradnak, nem fognak elgurulni.

Ha mégis az óriás méretet válasszuk, célszerű olyan bábukat készíteni, amelyek más játékhoz is felhasználhatók, pl. malom, Fekete Macska. Remélhetőleg nem akarnak vendégeink egyszerre go-t is és malmot is játszani…

Go játék Go játék

A fa korongokat helyettesíthetjük labdákkal, frizbivel, rossz CD lemezzel vagy bármilyen más, a háztartásban megtalálható holmival is, pl. pet palack.

 

A játék leírása megtalálható a Wikipédian, ahol remekül illusztrálják is a játék menetét.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek