Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Épületek

Földzsákos házak

A földzsákos technológia – vagy más néven szupervályog (angol nevén superadobe, illetve earthbag) – egy rendkívül olcsó építési forma. Magyarországon inkább a szupervályog elnevezés honosult meg, de találóbb a földzsák kifejezés. Hiszen a téglaként használt polipropilén zsákokban föld van (még csak nem is tiszta agyag), és pelyva helyett meszet vagy kevés mennyiségű cementet használnak.

Az építkezés rendkívül egyszerű vele, bár eléggé kézimunka igényes.

Földzsákos építkezés Földzsákos építkezés

A technológia négyféle újítással küszöböli ki a hagyományos vályogépítés hátrányait.

1. A földkeveréket körszövött polipropilén zsákokba helyezik el a fal helyén, majd következik a döngölés fázisa. Erre teszik rá a következő réteget. A zsák megóvja az építőanyagot a környezet viszontagságaitól és növeli a fal nyomószilárdságát.

Földzsákos építkezés Földzsákos építkezés Földzsákos építkezés Földzsákos építkezés

2. A vályogot tartalmazó döngölt sorok közé horganyzott szögesdrótot tesznek, amely összetartja a sorokat, növeli a fal húzószilárdságát.

Földzsákos építkezés Földzsákos építkezés

3. A vályogkeverékhez kis mennyiségben cementet vagy meszet adnak, ami a vályog szerkezetét stabilizálja.

Földzsákos építkezés Földzsákos építkezés

4. A rugalmasan formálható építőanyag miatt íves falakat (boltíveket, kupolákat) is kialakíthatunk, amelyek statikailag előnyösebb szerkezetek, így például tartóoszlop vagy gerenda nélkül is stabil építményeket hozhatunk létre.

Földzsákos építkezés Földzsákos építkezés

A szupervályog esetében helyi építési anyagról beszélünk, amelyek tájegységenként az adott talajszerkezet alapján eltérő agyagmennyiséget tartalmazhatnak. Az építkezéseket a helyi építési szabályozások határozzák meg, és mivel nem ÉMI-engedélyes építőanyagról van szó, ezért a tervezési-engedélyezési dokumentációban a statikusnak és az építésznek részletesebben foglalkozniuk kell az építőanyaggal, és a kiviteli tervhez csatolni kell az adott építőanyag részletes alkalmazástechnikai útmutatóját.

Földzsákos építkezés Földzsákos építkezés

Kész földzsákos házakat bemutató oldalamat ide kattintva is megnyithatja.

A szupervályogot sokféleképp felhasználhatjuk. Építhetünk belőle házat (már ha megkapjuk az építési engedélyt), úszómedencét, üvegházat, növényágyást, fűszerspirált, kerti kiülőt, ülőbútorokat, padot, Kerti falakat, kemencét, játszóteret, stb. Szinte bármit készíthetünk. Bármit, amihez kedvünk és fantáziánk van.

A szupervályog építkezést követhetjük nyomon képekkel és videókkal bőven illusztrálva ezen az oldalon. Ezenkívül rengeteg kész házat is bemutat a weblap, sőt, tervrajzok is kaphatók. Szinte kedvet kap az ember, hogy ezzel a technológiával építse fel álmai különleges formájú házát.

Földzsák ház

 

Bővebben a földzsákos építési technológiáról itt olvashat.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek