Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag

Épületek

Ezen az oldalon nem magával az épületekkel, építészettel kívánok foglalkozni, hanem azok egy szűk csoportjával: az olcsó építkezési formákból akarok ízelítőt adni. Nem mondom, hogy ezek mindenesetben környezetbarátok is, hiszen a faházak nem igazán nevezhetők annak, de szó esik itt a szalmaházakról, dombházakról, vályogházakról és főleg a földzsákos építkezésről, mint számomra legszimpatikusabbról.

Földzsákos építkezés

A tetőszerkezetek, tetőhéjalások közül is inkább az egyszerűbbekről mutatok be képeket, remélem, hasznosak lesznek. Ugyanígy a nyílászárókról, lépcsőkről vagy a belső kialakításról összegyűjtött fotók.

Az itt bemutatott építési formákból különböző épületeket, építményeket készíthet. A kettő nem ugyanaz. Az építmény gyűjtőfogalom, amibe az épületek és a műtárgyak is beletartoznak.

Hogy a hivatalos megfogalmazással éljek:

Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint (illetve a víz) vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre. Az építményhez tartoznak annak rendeltetésszerű és biztonságos használatához, működéséhez, működtetéséhez szükséges alapvető műszaki és technológiai berendezések is.

"Az épület jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.

Minden építmény, ami nem épület, az műtárgy. Ilyen például az út, a híd, a torony, a távközlés, a műsorszórás műszaki létesítményei, a gáz-, folyadék- vagy ömlesztett anyag tárolására szolgáló és nyomvonalas műszaki alkotások."

Itt, az épületeknél elsősorban az építési technológiával kapcsolatos kevéske ismereimet osztom meg, kedvcsinálóként lakóházak képeivel, alaprajzával kiegészítve.

A különálló vizesblokk, kerti konyha - habár ide tartozna - mégsem itt, hanem az építményeknél szerepel. A melléképületnek számító tárolók a tárolók témakörnél találhatók.

Válogasson a baloldali menüpontok alapján az Önt érdeklő témakörökből, és biztos, hogy ott olyan hasznos információkat, érdekességeket, szép képeket fog találni, amiben kedvét leli.

Ha építkezés előtt áll, és most ahhoz keres ötleteket, remélem, itt megtalálja. De már ötlet szinten se feledkezzen el az építési előírásokról, az építőanyagokkal szembeni elvárásokról, a maximális beépíthetőségről, stb.

Ezeknek a 253/1997.(XII. 20.) Kormányrendelet 1. sz. mellékletében nézhet utána.

A maximális beépíthetőség egyébként azt mutatja meg, hogy a telek területének hány százalékát fedhetik le az épületek. Ha például 25% a maximális beépíthetőség, egy 1000 nm-es telek esetén 250 nm lehet a beépített terület (főépület és melléképületek is). A beépített terület az épületek külső felületén belül eső terület. Bele kell számolni a rendezett terepnél legalább 1,00 m-rel magasabb teraszt, pincét stb. és az 1,50 m-nél nagyobb kinyúlású előtetőnél, erkélynél stb. az 1,50 m feletti részt. Nem számítanak bele a kerti építmények, kerítés stb.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek