Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Világítás a kertben

Elektromosság a kertben

A kerti elektromos hálózat kialakításának megtervezése nem tűnik túl bonyolult feladatnak. Főleg, ha elsőre csak a világítás jut eszünkbe.

Kerti világítás Kert fényei Kerti világítás Kerti világítás

De ha mindent sorra veszünk, bizony rájövünk, hogy összetettebb feladat, mint gondolnánk.

A kertben számos ok miatt lehet szükségünk az elektromos áramra:

  • Biztonságos közlekedést szolgáló világítás kialakítása
  • Kerti helyiségek, pihenők (grillsütő, szaletli, tárolók, stb.) világítása
  • Általános kerti megvilágítás
  • Helyi- és hangulatvilágítások a kert egyes részein
  • Szivattyúk, öntözőrendszer vezérlése részére
  • Medence-gépészet számára
  • Kert nagyságától függően az elektromos kerti gépek részére (fűnyíró, sövénynyíró) szolgáló csatlakozók
  • Biztonságtechnika (infra sorompó)
  • Kaputelefon rendszer

A kerti villamoshálózatot a földben kell kialakítani. A földön, föld felett elvezetett kábelek, hosszabbítók könnyen megsérülhetnek, a kutyusok is nagy kárt tehetnek bennük, az időjárásról nem is beszélve.

A nyomvonal tervezésekor vegyük figyelembe az ültetési tervet, a telepített növényzet fajtáját, kifejlettkori méretét, hogy a fektetendő kábel ne a nagy gyökérzetű fák alá kerüljön.

A nyomvonal megválasztását az ésszerűség és célszerűség határozza meg. Járdák, utak mentén kb. 10-15 cm-es sávot, kerítések mellett 50-80 cm-es sávot hagyjunk.

A kertben kialakított villamoshálózatról mindenképpen érdemes rajzot készíteni. Nem árt tudni 1-2 év múlva sem, hogy merre vezetnek a földben a kábelek, mi-mihez tartozik, mi mit kapcsol. Ha több kapcsoló is tartozik a kerthez, feliratozzuk őket.

Villanyszerelés

A kerti elektromos hálózat létesítésekor tűzvédelmi szempontokat is vegyük figyelembe. A száraz avar, a lehullott fenyő tűlevelek, elszáradt gallyak könnyen meggyulladnak egy rövidzárlat vagy túlmelegedett világítótest hatására.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek