Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Egyéb asztali játékok

Dominó

Gyerekkorunk egyik kedvenc játéka volt a dominó. Ez eredetileg nem is gyerekjáték készült, hanem felnőtt logikai játéknak. Kiválóan alkalmas tárgyak, formák és képek felismerésére, a koncentráció és a logikus gondolkodás fejlesztésére. Segít a siker és kudarctűrő képesség fejlesztésében.

Dominó Dominó

Az európai eredetű dominójáték a 18. századból származik. 28 darab, két egyforma részre osztott lapocskából áll, mindkét felén különböző számú pontok (0-6) kombinációja található. Azt, amelynek mindkét felén azonos pont található, duplának vagy kettősnek nevezik. A 0-tól 8-ig pontozott dominó 45 lapocskából áll. A 0-tól 9-ig pontozott dominó 55 lapocskából áll.

A hagyományos méretű dominó mellett léteznek óriásváltozatok is.

Dominó Dominó Dominó Dominó

 

Óriás dominó elkészítése

Fából egyszerűen készíthetünk mi is dominót. A méretét úgy válasszuk meg, hogy még könnyen meg tudjuk fogni és nehéz se legyen. A hossza kétszer akkora legyen, mint a szélessége, a vastagsága pedig - amilyen fanyagot kapunk.

Hagyhatjuk natúr színűre is, de festhetjük, pácolhatjuk is olyan színűre, ami számunkra a legszimpatikusabb.

Dominó Dominó Dominó Dominó

 

A jelzéseket vagy festhetjük, vagy marást készítünk a fába, de akár csavarokat is süllyeszthetünk bele.

Dominó Dominó Dominó Dominó

A választóvonalat festés helyett akár bele is fűrészelhetjük:

Dominó

A dominó hagyományos jelzései, amit akár kavicsokra is festhetünk:

Dominó Dominó

 

A dominó elkészítéséhez remek angol nyelvű leírás található a community.homedepot.com honlapon.

Dominó Dominó

 

A játék

A dominókkal több játék is játszható.

A lapocskákat összekeverjük és egyformán szétosztjuk. Két játékos esetén minkettő tíz-tíz lapot kap, három játékos esetén mindegyik hetet, négynél öt jár mindenkinek, öt játékos esetén pedig mindenki négy lapocskát kap.

A játékot mindig a legfiatalabb résztvevő kezdi, majd a többiek az óramutató járásával megegyező sorrendben következnek. Aki sorra kerül, a dominólánc bal vagy jobb oldali végére teszi az előtte lévő lapok közül az odaillőt. Ha nincs ilyen lapja, húzhat a ki nem osztott lapokból. A nyertes az, aki legelőször tudja az összes lapocskáját letenni.

Részletesebb játékszabályt a Wikipédián olvashatsz.

 

Népszerű elfoglaltság a dominódöntő játék is.

Dominó-döntő Dominó-döntő Dominó-döntő Dominó-döntő
Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek