Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Táblajátékok

Dáma

A dámajáték a világon mindenütt elterjedt, kedvelt, közismert táblás játék. „Kockás” (négyzetrácsos) táblán játsszák, lapos, korong alakú bábukkal.

Dáma Dáma

A játékhoz a sakktábblával megegyező játéktérre van szükség (bár elterjedt a nagyobb, 10 x 10 -es tábla is), így a meglevő sakk "asztalon" is játszhatjuk. De készíthetünk másikat is, akár a sakk mellé is.

Dáma Dáma

Bármekkora méretben megcsinálhatjuk, de túl nagyra nem érdemes, a korongok mozgathatósága miatt.

Óriás dáma

Ha nem akarunk végleges pályát kialakítani, felfesthetjük a gyepre, vagy szalmát, egyéb anyagot hintve is elválaszthatjuk egymástól a mezőket.

Óriás dáma Óriás dáma

Bábuk gyanánt bármit használhatunk. Műanyag korongokat, 2 különböző színű frizbit, bólyát, stb.

Dáma Dáma

Ivósabbak söröskupakokat, vagy söröspoharakat. Ilyenkor a kevésbé ivós bábuja a tele pohár...

Dáma Dáma

De persze, ennél a játéknál is legszebbek a természetes anyagból készültek.

Dáma Dáma

A fakorongokat elkészíttethetjük faesztergályossal, de magunk is megcsinálhatjuk a Malom játéknál található leírás alapján.

A Dáma játék leírása

A játéknak sok változata van, a cél minden esetben az ellenfél összes korongjának levétele. A legtöbb változatban az is szabály, hogy csak a világos (vagy csak a sötét) mezőkre lehet lépni. A bábukat változattól függően két vagy három sorban kell felállítani, de az ellenfelek korongjai között legalább két sort üresen kell hagyni.

A Dámát két játékos játssza: egyikük a világos korongokat irányítja, ellenfele a sötétet. Mindkét játékos 12 koronggal kezdi a játszmát egy 8 x 8-as, 64 mezőből álló táblán.

A játék célja

A játék célja hogy elenfelünk összes korongját levegyük vagy mozgásképtelenné tegyük.

A játék menete

A játékot a sakkal ellentétben mindig a sötét játékos kezdi, majd felváltva következnek a játékosok. Lépést nem lehet kihagyni. A lépés abból áll, hogy az egyik korongunkat egy átlósan szomszédos mezőre helyezzük.

Dáma Dáma

Ha a lépés során átugorjuk az ellenfék bábuját, akkor levesszük azt. Ez az ütés.

Az ütés szabályai

Csak előre lehet ütni, és csak akkor, ha az átugrandó figura mögötti mező üres. Ebből következőleg a tábla szélén álló figurát nem lehet leütni. Nem lehet leütni saját figuránkat sem, és leütés nélkül átugrani sem.

A klasszikus dámajáték szabályai szerint az ütés kötelező. Ez azt jelenti, hogy ha a soron következő játékosnak ütési lehetősége van, mindenképpen ütnie kell. Természetesen választhat a lehetséges ütések közt, ha több figurájának is módja van ütni, illetve ugyanaz a figura több irányba üthet.

Ha az ütés után ugyanaz a figura tovább tud ütni arról a helyről, ahova az ütéssel érkezett, ugyanabban a lépésben folytathatja az ütést, vagyis ütéssorozatot csinálhat.

A Dáma

Az a figura, amely elérte a tábla szemközti sorát dámává lép elő, melyet megkülönböztetünk a többi bábutól. A dáma speciális tulajdonsága, hogy visszafelé is léphet és üthet.

Dáma Dáma

A játéknak akkor van vége, ha valamelyik játékosnak elfogytak a bábui, illetve nem tud hova szabályosan lépni. Az a játékos nyer, aki ellenfelét összes bábujától megszabadította.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek