Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Asztali játékok

Csúszókorong

Csúszókorong - más néven holland biliárd, sjoelbak - Hollandiából ismert játék.

Lényege, hogy a 10 db fakorongot (a holland játékban 30 db-ot) a játékasztalon csúsztatva kell az asztal végén kialakított rekeszekbe juttatni a játékosoknak.

Csúszókorong Csúszókorong

A rekeszek 1-től 4-ig meg vannak számozva, melyek egyben az egyes találatok pontértékei is.

Csúszókorong Csúszókorong

A játékosok egymás után csúsztatják a korongjaikat. A cél, hogy minél több korongot juttassanak a rekeszekbe. Miután az összes korongjukat "eljátszották", a játéktéren maradt korongokat összeszedik, (a rekeszekben bennmaradnak a korongok) és újra kezdi a játékot a megmaradt korongokkal. Egy játékos 3 fordulót játszik, aztán a másik játékos következik.

A játék menetét bemutató videó:

Pontok számítása:

Minden rekeszben 1 korong: 20 pont, mindegyikben 2 korong: 40 pont, mindegyikben 3 korong: 60 pont, stb. Ha nem egyforma a rekeszekben található korongok száma, akkor a "maradékot" a rekeszek értékével szorozzuk és hozzáadjuk a többi ponthoz.

Csúszókorong pontszámai Csúszókorong pontszámai

A játék elkészítése

A tábla elkészítése nem olyan bonyolult, mint első látásra tűnik. A játéktér rétegelt lemezből készül, az oldalfalak, elválasztók pedig fából. A pontértéket csavarok jelzik. A játékasztal mérete bármekkora lehet, de az eredeti 200 x 50 cm-es. A korongok épp csak hogy kisebbek, mint a "kapu", amelyen át kell hogy csússzanak: az átmérőjük 1 3/4" a vastagságuk pedig 5/8".

Csúszókorong Csúszókorong Csúszókorong Csúszókorong

A pontos méreteket, anyagszükségletet, stb. ezen a honlapon meg tudja nézni. A fordítás nem tökéletes, de használható.

Csúszókorong tervrajz Csúszókorong tervrajz

A korongok juharfából készülnek, annak a legmegfelelőbb a súlya a játékhoz.

Az asztalt használat előtt valamilyen síkosító anyaggal (viasszal) be kell kenni, hogy a korongok jobban csússzanak

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek