Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag

Kapcsolódó oldalak

Du coté de chez vous

Sport

Kerti bowling

A bowling a bábusportok egyike, a teke rokona. Az USA-ban keletkezett a 19. században, itt igazi kultusza van a játéknak.

Bowling Bowling

A bowlingot csoportban és egyénileg is lehet játszani. A játékos célja az elgurított golyóval a 10 fabábu ledöntése. A játék részletes leírása, szabályai a Wikipédián is megtalálhatók.

A bowlingpálya kialakításának meg vannak a maga szabályai, amit kerti kialakításakor - ha van elég helyünk - magunk is betarthatunk. Az előírás szerinti pálya hossza 60 láb (18,29 m), egy sáv szélessége 42 hüvelyk (107 cm).

Bowling-pálya Bowling-pálya

De készíthetjük ennél kisebbre is, kedvünknek és pénztárcánknak megfelelő anyagból: betonból, deszkából, OSB lapból, stb.

Bowling-pálya Bowling-pálya Bowling-pálya Bowling-pálya Bowling-pálya Bowling-pálya Bowling-pálya Bowling-pálya

A pályát érdemes lefedni, különben hamar az enyészetté válik a pályánk. Igaz, ez nem olcsó mulatság.

Bowling-pálya Bowling-pálya

Mondjuk, ezeknek a nagyon egyszerű, szinte csak jelzésértékű pályáknak nem lényeges a befedés...

Bowling-pálya Bowling-pálya

 

A játékohoz 10 bábu szükséges, amelyeket 1-10-ig beszámozottak. Ezek "hivatalos" magassága 38,1 cm, tömegük 1530-1640 gramm. Juharfából készülnek, amit kb. két és fél milliméteres kemény műanyag burkol.

Bowling bábuk Bowling

Kerti bowlinguknál azonban helyettesíthetjük bármi mással. Itt úgyis a játék öröméért játszunk, nem muszáj annyira betartani az előírásokat.

Bowling bábuk Bowling bábuk Bowling bábuk Bowling bábuk

A babák elhelyezésük a klasszikus szabály szerint egyenlő oldalú háromszögben történik, amelyben a bábuk középpontjai 12 hüvelyk távol vannak egymástól. (A modern fedettpályás elrendezésben a bábuk középpontjai 9–9–12 hüvelyk oldalhosszúságú háromszögek csúcspontjain vannak, így a tarolás nehezebbé vált.)

Bowling bábuk Bowling-pálya

A játékhoz használt golyó átmérője 21,6 cm, a súlya legfeljebb 7,25 kg. A golyón jellegzetes lyukak vannak, általában 3 darab, profi versenyzők esetében személyre szabott távolságban. Az első három ujjat ebbe dugva lehet létrehozni az eredményes dobáshoz szükséges csavarást. A golyó tömör, de a belsejében a sportszergyártók által gondosan kikísérletezett, különleges formájú és tömegű mag van, melynek típusai a különféle dobástechnikákhoz igazodnak.

BowlingBowling

A játék

Az igazi pálya első kétharmada finoman fel van olajozva, a pálya üzemeltetője által választott eloszlásban, alakban. A dobás során a játékos a golyót csuklóból kissé megcsavarja, az olajozott felületen így a golyó a menetirányához képes keresztben is forog. A száraz részre érve a keresztforgás a már jobban tapadó golyó irányát is megváltoztatja, "kijön belőle a fals", a mozgási pálya határozottan ívelni kezd, és ezért nem teljesen szemből érkezik a bábuk közé. Az így eltalált bábuk egy megtervezett módon egymást döntik le, sikeres esetben egy sem marad állva. A második dobás technikája már a fennmaradt bábuk elhelyezkedése által megkívánt stratégia szerint változik.

Bowling

Érvénytelennek számítanak azok a gurítások, amikor belépünk a pályára, illetve azok, amikor a golyók a pályán kívüli csatornákba (gutter) érkeznek.

 

Egy igazán szép és egyszerű kerti bowlingpálya kialakításához nyújt ötletet a honlapom Bowling pálya aloldala.

Bowling-pálya
Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek