Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Játékok

Bocsa

A bocsa (olaszul bocce) egyrészt egy játék, másrészt a golyósportok összefoglaló neve, amely 4 szakágat foglal magába:

  • bocsa
  • pétanque
  • volo
  • gyepteke

Maga a bocsa játék nagyfokú koncentrációt igénylő hagyományos rekreációs sportág, melynek gyökerei a régmúltra nyúlnak vissza. Már az ókori egyiptomiak játszották a játék ősét a feltárt leletek szerint.

A játék lényege emlékeztet más ősi népi játékokra, pl. a snúrra. Az ellenfelek igyekeznek a bocsát (nagy golyót) minél közelebb juttatni a pallinóhoz (kis golyóhoz). Ez legtöbbször gurítással történik.

Bocsa Bocsa

Játszhatja egy-egy játékos egymás ellen, vagy párosok, illetve három fős csapatok. Egyéni játék esetén 4-4 bocsával játszanak, párosban és trióban játékosonként 2-2 golyóval, azaz összesen 4-4 illetve 6-6 golyóval.

A játék kellékei

A bocsa kb. 920 g súlyú, kb. 107 mm átmérőjű, színes műanyag vagy csont golyó, a pallinó 80 g súlyú, 4 cm átmérőjű műanyag golyó. (A bocsa mérete változik ifjúsági és felnőtt sportolók esetén).

Bocsa Bocsa

Pálya

A bocsa pálya talaja sík, egyenletes, szilárd. Burkolata döngölt föld, salak, beton, szintetikus vagy szőnyeg borítású is lehet.

Bocsa pálya

Két hosszanti oldalán 25 cm magas fa vagy beton palánk, rövidebb oldalain kismértékű elmozdulásra (lengésre) képes, gumiborítású fa gerenda határolja.

A játék menete

Sorsolással eldöntik, melyik fél kezd és a pályán mely irányból kezdik a játékot.

Bocsa

Ezután elhelyezik a pallinót/célgolyót a kezdőpontra, majd a kezdő játékos az alapvonal mögül igyekszik bocsáját minél közelebb gurítani a pallinóhoz, a célgolyóhoz. Amennyiben a gurítás nem érvénytelen (pl. nem ér palánkot) az ellenfél következik, próbálja a pallinót jobban megközelíteni bocsájával, mint az ellenfél.

Mindaddig próbálkozhat, míg közelebb gurít, mint ellenfele, illetve ennek hiányában amíg el nem fogynak a bocsái.

Majd ismét a kezdő játékos következik.

Bocsa Bocsa

Ha elfogytak a játékosok bocsái, a játékvezető megállapítja melyik bocsa van a pallinóhoz a legközelebb illetve a jobb pozíciót gurított versenyzőnek hány bocsája van közelebb, mint az ellenfél legközelebbi bocsája. Amennyit számolnak, annyi pontot ír. A játék 12 vagy 15 pontig folytatódik.

Bocsa Bocsa

Abban az esetben ha a játékos úgy gondolja, hogy túl nagy feladat lenne az ellenfelénél jobbat gurítania, akkor megpróbálhatja kidobni annak bocsáját. Ezt azonban csak úgy teheti, ha előre bejelenti, hogy melyik golyót akarja eltalálni.

Ennek két módja lehetséges - kétféle dobással.

Az egyik a raffa dobás. Ez akkor lehetséges, ha: a célgolyó túl van a szemben lévő 'C' vonalon vagy a bárhol elhelyezkedő pallinóhoz közelebb van, mint 13 cm. A dobást nekifutásból célszerű végezni az 'A' alapvonalig előrefutva. A bocsa először csak a 'C' vonal mögött eshet le és elsőként mindenképpen a célgolyóval kell ütköznie. Az eredményes dobást követően a golyók állásától függően folytatják a játékot.

A másik dobásforma a repülő dobás, azaz volo. Ezzel a dobással a pálya bármely részén álló golyóra lehet dobni mégpedig úgy, hogy a játékos a 'B' vonalig előrefuthat, dobott golyója azonban csak a célgolyó 40 cm-es körzetén belül eshet le először vagy éppen a célgolyóra rá. Érvénytelen a dobás ha a fenti feltételeknek nem felel meg. Ez esetben a dobott golyót kiveszik a játékból, a dobás előtti állást pedig visszaállítják. Ha a kialakult eredmény a másik fél számára kedvezőbb lenne, ő élhet az előnyszabállyal és elfogadhatja a rossz dobást követően kialakult állást. A következő golyómenetet a pallinó kigurításával az a fél kezdi, aki előzőleg a pontot írta.

Bocsa Bocsa

A pallinónak legalább a félpályán túl kell haladnia, de a túlsó alapvonal előtt kell megállnia és nem érintheti a palánkot. Ha érvénytelen a kigurítás, az ellenfél is megkísérelheti, ha netán az is érvénytelen, akkor a játékvezető a kezdőpontra helyezi. A játék az előzőleg pontot elért fél gurításával folytatódik.

Győztes az, aki előbb éri el a 12 vagy 15 pontot.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek