Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Szobrok

Szobrok betonból

A betont nem csak építkezéshez használhatjuk, hanem szobrokat, különböző dísztárgyakat is készíthetünk belőle.

Beton madáritató Kéz hipertufából

Elsősorban a különböző változatait - mint pl. a tőzegbeton vagy a papírbeton - alkalmazzuk díszítőelemként, de ha a funkciója miatt erősebb anyagra van szükségünk, maradjunk a hagyományos beton mellett.

A szobrok elkészítéséhez a betonon kívül valamilyen sablonra van szükségünk, ami a formát megadja. Kisebb, egyszerűbb dolgokhoz használhatunk bármilyen kész tárgyat - pl. műanyag vödröt, lámpabúrát, amibe csak beleöntjük a betonmasszát. A sablont kiöntés előtt alaposan be kell olajozni. Így símább lesz szobrunk felülete, ráadásul a kész művet könnyebben tudjuk eltávolítani belőle.

Beton madáritató

A nagyobb szobrokhoz magunknak kell elkészítenünk a sablont. Megfelelően erős faszerkezetet összeállítva, bedrótozva, rétegenként hordjuk fel rá a betont. Ebben az esetben a "sablon", vagyis a váz benn marad a szoborban. Így készült pl. a teknős szobor, amely mozaikkal burkolva valóban szép kerti dísz lett.

Beton teknős Beton teknős

 

Faszerkezet helyett használhatunk szupervályogot is. A tömlőket megfelelő formában tekerve aranyos cicát formázhatunk ki pl.

Beton cica Beton cica

 

Az elkészült beton dísztárgyakat hagyhatjuk natúran is, vagy futtathatunk rá növényeket, de festhetjük, burkolhatjuk is mozaikkal.

Beton szobor Beton

 

Ha rizs főzőlevével kenjük át a betont, akkor hamarosan megtelepedik rajta a moha, ezzel természetesebb hatásúvá válik.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek