Kert kialakítása Épületek Kerti építmények Tárolók Műtárgyak Burkolatok Tűzrakó helyek Kerti világítás Kerti bútorok Kerti díszek Szobrok Víz a kertben Úszómedencék Fürdőtavak Patakok Dísztavak Tavi díszhalak Kétéltűek, hüllők Madarak Énekes madarak Vadon élő állatok Háziállatok Díszállatok Házi kedvencek Méhek a kertben Gombák Gyümölcsös Zöldségeskert Vegyszer helyett Fűszerkert Gyógynövények Mérgező növények Örökzöldek Díszfák Díszcserjék Nyírt növények Kúszónövények Kerti virágok Rózsák Dézsás, cserepes növények Sziklakertek Japánkertek Szórakozás a kertben Kerti partik Népi játékok Táblajátékok Asztali játékok Egyéb játékok Sportos játékok Játszótér gyerekeknek Sütés-főzés a szabadban Italok a kertből Más finomságok a kertből Tartósítás házilag
Táblajátékok

Abalone

Az abalone kétszemélyes logikai játék, ahol a szerencse nem befolyásolja a játék kimenetelét.

A játékhoz egy hatszögletű táblára van szükségünk (ezt akár a Fekete Macska játéknál is felhasználhatjuk, vagy fordítva, ezt használhatjuk a cicus-játéknál) és golyókra.

Abalone Abalone

14 sötét és 14 világos golyóval játszanak a játékosok. A golyókat különböző indulóállásban lehet a táblára felrakni:

Óriás Abalone Óriás Abalone Óriás Abalone

A játék során a golyókat kell tologatni a táblán, meghatározott szabályok szerint.

Egyszerre maximum 5 golyót lehet mozgatni, amiből maximum 3 a saját golyó és 2 az ellenfélé. Mindig a saját golyóink legyenek többségben, vagyis 2 saját golyóval az ellenfélnek csak 1 golyóját tudjuk eltolni, 3 saját golyóval pedig már 2 db-ot. (Persze, egyet is).

A golyókat nemcsak előre, vagy hátrafelé mozgathatjuk, hanem oldalirányba is, de csak akkor, ha az érkezési hely üres.

Abalone Abalone

Az a játék nyertese, akinek hamarabb sikerül az ellenfél golyóiból 6 db-ot kitolnia a pálya szélére.

 

Nagy méretben is elkészíthetjük az Abaklone-t.

A játék óriás méretű táblájának kivitelezéséhez ötletet a Fekete Macska játéknál talál. Golyók helyett használhatjuk a Malom játék korongjait (természetesen kiegészítve az ottani 9-9 db-ot) vagy készíthetünk egy részükön lapított gömböket is.

Ezeket betonból nem célszerű kiönteni, mivel egyszerre 5 betongolyót ember legyen a talpán, aki eltol… Bár ez is megoldható, ha vagyunk elegen, és csapatban játszuk. Mindenki 1-1 golyót cipel arrébb a csapatkapitány döntésének megfelelően. De ez ilyenkor tényleg csapatjáték, mert az biztos, hogy mindenki beleszól a lépésekbe…

Abalone

Beton helyett használjunk tőzegbetont a golyók elkészítéséhez, ez jóval könnyebb. Sablonnak használhatunk bármilyen méretű labdát, amit megtöltünk a tőzegbeton masszával. Megkötése után „lehámozzuk” róla a labdát, majd befestjük betonfestékkel a kívánt színre.

A tőzegbetonról, annak összetételéről a „Kerti díszek” témakörnél olvashat.

Nyitóoldal Oldaltérkép Kapcsolat

© Design: BSZ Stúdió 2014.

Levél a webmesternek